Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Образователните центрове и занималните също искат помощ от държавата

Общество

Образователните центрове и занималните също искат помощ от държавата

Снимка:

Собствениците казват, че са изправени пред фалити заради прекратяването на присъствените занимания

Собственици на образователни центрове, частни школи и занимални настояват за помощ от държавата и алармират, че ги чакат фалити заради прекратяване на присъствените занимания от утре. Те излязоха с отворено писмо до здравния министър Костадин Ангелов. В него се заявява за обезщетения в сектора, които да възлизат на 80 % от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление, както и за покриване на същия процент от наемите на помещенията, които се използват.

"Затварянето ни през март изправи много от нас пред реалната възможност за фалит. Ето защо едно ново затваряне за нас би било пагубно - твърдят собствениците. - Много от нас не могат да се класират и за така широко рекламираните мерки за обезщетения, тъй като работят на договор за управление или са самоосигуряващи се лица, нямаме служители. С цел да си запазим помещенията, много от нас плащаха наемите, без да имат реални приходи, ползвайки кредити. Притеснени сме от новите мерки, защото това може да ни доведе до фалит".

В писмото се казва:

Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към Вас като собственици на частни школи, занимални и образователни центрове за работа с деца.

Затягането на мерките, отново, обрича всички собственици на горепосочените заведения на фалит. Цялостното затваряне на държавата през март 2020г. доведе до ръба на оцеляването голяма част от собствениците на заведения за работа с деца.

Държавата НЕ подпомогна по никакъв начин собствениците на школи, занимални, учебни центрове. Въпреки това, всички ние показахме, че сме съвестни граждани на тази държава, плащайки чинно задълженията си – осигуровки, данъци, такси, кредити.

Разрешението да извършваме своята дейност е от ключово значение, за да запазим бизнеса си, създаден с изключителна любов, отдаденост и граден с години. Не са за подценяване икономическите загуби, които търпим. Стремежът ни за качество ни дава възможност да работим с два до три пъти по-малко деца от групите в детските градини и училищата (от 4 до 10 деца). Спазваме хигиенните норми. Всички цитирани изследвания до момента не посочват децата като разпространители на вируса. Дори точно обратното.

В голяма част от училищата занималните, след учебните занятия са сформирани от ученици от различни паралелки. В тази връзка възниква въпросът: Защо в училище е позволено смесването на ученици от различни паралелки, а със същият аргумент се затварят езикови и други школи, и образователни центрове? Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения?

Голяма част от родителите са избрали нас, защото желаят присъствена форма на обучение. Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план.

Настояваме детските образователни центрове, занимални, школи, да НЕ прекратяват дейността си.

В противен случай ще бъдем изправени пред фалит. Колкото и малки да сме, ние плащаме данъци и осигуровки на държавата. Желаем да ни се даде правото да работим!

Ако това право ни бъде отнето най-категорично заявяваме, че ще пристъпим към следните протестни действия:

1. Спиране на плащанията на осигуровки за периода, в който сме затворени.

2. Спиране на плащанията на данъци за периода, в който сме затворени.

3. Настояваме да бъдем обезщетени за периода, в който сме възпрепятствани да работим с директна помощ, възлизаща на 80% от заплати и осигуровки на работещите на трудови, граждански и договори за управление и 80% от наемите на помещенията, които използваме.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още