Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“

Общество

Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“

Общественици учредиха Национален кръг За Македония - Tribune.bg
Снимка:

Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“, който си постави за основна цел твърдото отстояване на българската Рамкова позиция за членството на Република Северна Македония в ЕС, гласувана от 44-то Народно събрание.

„Не правим нито партия, нито сдружение, нито комитет, а платформа за тези, които не са съгласни да правят компромиси не само с историята, но с настоящето и бъдещето на страната“, посочи историкът проф. Пламен Павлов. По думите му заедно участниците в новата платформа ще се противопоставят на една „доста бъбрива група“, която успешно колаболира със Скопие, за сметка на историческата истина.

„Има българско мнозинство в Република Северна Македония/РСМ/ и трябва да престанат политиците и журналистите да говорят за малцинство“, призова проф. Павлов.

Проф. Ана Кочева изрази надежда взаимоотношенията между София и Скопие да влязат в нужния коловоз, за да може Македония да получи така лелеяната дата за присъединяването ѝ в Европейския съюз.

„Всички в националния кръг стъпват на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. С Македония нямаме малцинствени проблеми, а има една част от българския народ живее в Република Северна Македония“, изтъкна проф. Кочева. Тя отбеляза, че приемането на понятието обща история с РСМ представлява компромис от страна на България.

„Транспортен коридор № 8 между двете държави все още стои не хартия и не е изпълнен. Искаме Македония да извърви своя път, но ключът за еврочленство на Македония се намира в Скопие“, посочи проф. Кочева.

Археологът проф. Николай Овчаров, който е кръстник на инициативата заяви, че преди известно време е предложил да се направи „група за бързо реагиране“ по темата за РСМ, в която всеки може да участва, да обиколят европейските столици и да поговорят за историята в Париж, Лондон, Москва.

„Целта е историческата истина да стигне до хората. Академичната наука в световен мащаб е изцяло на българското мнение. Думите на руския президент Владимир Путин затова откъде е тръгнала кирилицата – от македонските земи, вече не прави впечатление на хората. Битката на Националния кръг „За Македония“ е битка за националната сигурност. Ако направим недопустим компромис с РСМ какво ще говорим на нашите деца? Това е битка за България, за словото, за българския език, а не за РСМ“, категоричен е проф. Овчаров.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев също се присъедини към инициативата.

„Щастлив съм да съм в тази уникална компания. Подкрепям този кръг, защото аз лично няма да позволя „Харвард“ да се бърка в българската история и един министър-председател, завършил там, да продава българската история. Не смятам, че трябва да клякаме на Македония“, подчерта Мутафчиев.

Проф. д-р Христо Мазнейков пък сподели, че за него най-лесна е била задачата да убеди всичките 552-ма човека, работещи в болницата му, да подкрепят каузата.

„Аз съм роден в Скопие, баща ми е бил в затворите. Вуйчо ми е идеологът на македонизма. На родова среща бяхме орел, рак и щука. Ние се борим за родовата памет“, коментира Мазнейков.

За проф. Христо Смоленов процесите, които текат между София и Скопие, са от времето на Троцки.

„Процесът в геополитически план показва, че съществуват левичарски интереси. Битката не е само на културното поприще. На света му предстои деидиотизация. България я наказва международна мафия, която прави от властта пари и от парите власт. Верно ли е, че синът на Сорос е съветник на премиера на РСМ“, попита риторично Смоленов. За него залогът в този спор  е самосъзнанието, самочувствието на българския народ.

„Водим битка за нашия духовен гръбнак. Наблюдавах процеса на изгонването на буквата „ъ“ от македонския език, за да свържат този език със сръбския. „Свобода или смърт“ е пишело на знамената на комитите. Там буквата „ъ“ не липсва“, уточни той.

Проф. Кочева допълни, че съмишлениците, събрани в този Национален кръг няма да се регистрират юридически като НПО.

По повод предстоящите задачи на обединението евродепутатът Ангел Джамбазки предложи да направи организация за срещи с всички политически семейства в Европарламента, където да бъде представена българската позиция по спора с РСМ.

„Защото мои колеги там са мотивирани финансово. Пропагандата на Скопие е финансово мотивирана. Активирани са всички форми на национални предателства, за да се попречи на българската кауза“, отбеляза политикът от ВМРО. Според него другата задача е да се правият протести и довечера ще има такъв.

„Категорично трябва да използваме всяка една възможност. Бяха поети ангажименти от това правителство под егидата на президента, за представяне на нашата позиция, това не се е случило“, напомни Джамбазки.

Във връзка с интервюто на премиера Кирил Петков за румънска телевизия и позицията му - „решил съм, че бъдещето на РСМ и Албания е в Европа“, проф. Овчаров коментира, че премиерът най-много да им покаже вратата.

„Ние на него…“, отговориха му единодушно учредители на Националния кръг „ За Македония“.

Инициатори за създаването на обединението са:

Акад. Георги Марков - Българска академия на науките

Проф. Пламен Павлов - Фондация „Васил Левски“

Проф. Ана Кочева - Българска академия на науките

Проф. Казимир Попконстантинов - ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Проф. Христо Смоленов

Проф. Никола Алтънков - Калифорнийски университет „Санта Барбара“

Проф. Николай Проданов - Русенски университет „Ангел Кънчев“

Проф. Трендафил Митев - Македонски научен институт

Доц. Спас Ташев - Българска академия на науките

Доц. Александър Гребенаров - Македонски научен институт

Андрей Слабаков - режисьор

Цочо Билярски - писател

Христо Димитров - хореограф и продуцент

Искрен Веселинов - Център за демографска политика

Костадин Филипов – журналист

Кристиян Шкварек - председател на Младежки консервативен клуб

Илия Стояновски, Скопие - Сдружение Македонско-българско приятелство

Димитър Димитров – FLS председател на Институт на свободните изследователи „Хисторион“

Ивайло Шопски – пътуващо читалище „Бащино огнище“

проф. Димитър Иванов, Димитър Томов, д-р Благовест Върбаков.

Към Комитета се присъединяват още евродепутатите:

Андрей Ковачев

Александър Йорданов

Ангел Джамбазки, както и  обществениците:

Проф. Николай Овчаров

Проф. Михаил Константинов

Харалан Александров ДА

Проф. Антоанета Христова

Проф. Димитър Аркадиев

Валерия Велева

Петър Блъсков

Христо Мутафчиев

Проф. Петър Стоянович

Милен Врабевски  

Светослав Гоцев, д-р Чавдар Ангелов, Екатерина Белчева, Людмил Иванов, Георги Луков, Даниела Горчева, Румен Леонидов.  


Топ новини

виж още