Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“

Общество

Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“

Общественици учредиха Национален кръг За Македония - Tribune.bg
Снимка:

Общественици учредиха „Национален кръг „За Македония“, който си постави за основна цел твърдото отстояване на българската Рамкова позиция за членството на Република Северна Македония в ЕС, гласувана от 44-то Народно събрание.

„Не правим нито партия, нито сдружение, нито комитет, а платформа за тези, които не са съгласни да правят компромиси не само с историята, но с настоящето и бъдещето на страната“, посочи историкът проф. Пламен Павлов. По думите му заедно участниците в новата платформа ще се противопоставят на една „доста бъбрива група“, която успешно колаболира със Скопие, за сметка на историческата истина.

„Има българско мнозинство в Република Северна Македония/РСМ/ и трябва да престанат политиците и журналистите да говорят за малцинство“, призова проф. Павлов.

Проф. Ана Кочева изрази надежда взаимоотношенията между София и Скопие да влязат в нужния коловоз, за да може Македония да получи така лелеяната дата за присъединяването ѝ в Европейския съюз.

„Всички в националния кръг стъпват на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. С Македония нямаме малцинствени проблеми, а има една част от българския народ живее в Република Северна Македония“, изтъкна проф. Кочева. Тя отбеляза, че приемането на понятието обща история с РСМ представлява компромис от страна на България.

„Транспортен коридор № 8 между двете държави все още стои не хартия и не е изпълнен. Искаме Македония да извърви своя път, но ключът за еврочленство на Македония се намира в Скопие“, посочи проф. Кочева.

Археологът проф. Николай Овчаров, който е кръстник на инициативата заяви, че преди известно време е предложил да се направи „група за бързо реагиране“ по темата за РСМ, в която всеки може да участва, да обиколят европейските столици и да поговорят за историята в Париж, Лондон, Москва.

„Целта е историческата истина да стигне до хората. Академичната наука в световен мащаб е изцяло на българското мнение. Думите на руския президент Владимир Путин затова откъде е тръгнала кирилицата – от македонските земи, вече не прави впечатление на хората. Битката на Националния кръг „За Македония“ е битка за националната сигурност. Ако направим недопустим компромис с РСМ какво ще говорим на нашите деца? Това е битка за България, за словото, за българския език, а не за РСМ“, категоричен е проф. Овчаров.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев също се присъедини към инициативата.

„Щастлив съм да съм в тази уникална компания. Подкрепям този кръг, защото аз лично няма да позволя „Харвард“ да се бърка в българската история и един министър-председател, завършил там, да продава българската история. Не смятам, че трябва да клякаме на Македония“, подчерта Мутафчиев.

Проф. д-р Христо Мазнейков пък сподели, че за него най-лесна е била задачата да убеди всичките 552-ма човека, работещи в болницата му, да подкрепят каузата.

„Аз съм роден в Скопие, баща ми е бил в затворите. Вуйчо ми е идеологът на македонизма. На родова среща бяхме орел, рак и щука. Ние се борим за родовата памет“, коментира Мазнейков.

За проф. Христо Смоленов процесите, които текат между София и Скопие, са от времето на Троцки.

„Процесът в геополитически план показва, че съществуват левичарски интереси. Битката не е само на културното поприще. На света му предстои деидиотизация. България я наказва международна мафия, която прави от властта пари и от парите власт. Верно ли е, че синът на Сорос е съветник на премиера на РСМ“, попита риторично Смоленов. За него залогът в този спор  е самосъзнанието, самочувствието на българския народ.

„Водим битка за нашия духовен гръбнак. Наблюдавах процеса на изгонването на буквата „ъ“ от македонския език, за да свържат този език със сръбския. „Свобода или смърт“ е пишело на знамената на комитите. Там буквата „ъ“ не липсва“, уточни той.

Проф. Кочева допълни, че съмишлениците, събрани в този Национален кръг няма да се регистрират юридически като НПО.

По повод предстоящите задачи на обединението евродепутатът Ангел Джамбазки предложи да направи организация за срещи с всички политически семейства в Европарламента, където да бъде представена българската позиция по спора с РСМ.

„Защото мои колеги там са мотивирани финансово. Пропагандата на Скопие е финансово мотивирана. Активирани са всички форми на национални предателства, за да се попречи на българската кауза“, отбеляза политикът от ВМРО. Според него другата задача е да се правият протести и довечера ще има такъв.

„Категорично трябва да използваме всяка една възможност. Бяха поети ангажименти от това правителство под егидата на президента, за представяне на нашата позиция, това не се е случило“, напомни Джамбазки.

Във връзка с интервюто на премиера Кирил Петков за румънска телевизия и позицията му - „решил съм, че бъдещето на РСМ и Албания е в Европа“, проф. Овчаров коментира, че премиерът най-много да им покаже вратата.

„Ние на него…“, отговориха му единодушно учредители на Националния кръг „ За Македония“.

Инициатори за създаването на обединението са:

Акад. Георги Марков - Българска академия на науките

Проф. Пламен Павлов - Фондация „Васил Левски“

Проф. Ана Кочева - Българска академия на науките

Проф. Казимир Попконстантинов - ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“

Проф. Христо Смоленов

Проф. Никола Алтънков - Калифорнийски университет „Санта Барбара“

Проф. Николай Проданов - Русенски университет „Ангел Кънчев“

Проф. Трендафил Митев - Македонски научен институт

Доц. Спас Ташев - Българска академия на науките

Доц. Александър Гребенаров - Македонски научен институт

Андрей Слабаков - режисьор

Цочо Билярски - писател

Христо Димитров - хореограф и продуцент

Искрен Веселинов - Център за демографска политика

Костадин Филипов – журналист

Кристиян Шкварек - председател на Младежки консервативен клуб

Илия Стояновски, Скопие - Сдружение Македонско-българско приятелство

Димитър Димитров – FLS председател на Институт на свободните изследователи „Хисторион“

Ивайло Шопски – пътуващо читалище „Бащино огнище“

проф. Димитър Иванов, Димитър Томов, д-р Благовест Върбаков.

Към Комитета се присъединяват още евродепутатите:

Андрей Ковачев

Александър Йорданов

Ангел Джамбазки, както и  обществениците:

Проф. Николай Овчаров

Проф. Михаил Константинов

Харалан Александров ДА

Проф. Антоанета Христова

Проф. Димитър Аркадиев

Валерия Велева

Петър Блъсков

Христо Мутафчиев

Проф. Петър Стоянович

Милен Врабевски  

Светослав Гоцев, д-р Чавдар Ангелов, Екатерина Белчева, Людмил Иванов, Георги Луков, Даниела Горчева, Румен Леонидов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати