Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Общественият съвет към ЦИК: Малко са мъртвите души в избирателните списъци

Общество

Общественият съвет към ЦИК: Малко са мъртвите души в избирателните списъци

Снимка:

Много малко са мъртвите души в избирателните списъци, повечето са хора, които не живеят там, където са записани, а има и хора, които от много години са в чужбина, коментира пред БТН Румяна Дечева от обществения съвет към ЦИК относно факта, че броят на хората в избирателните списъци почти съвпада с този на цялото население. Според нея няма политическа воля да се актуализират тези списъци. НСИ очаква българите да са около 6 800 000 души. В същото време, по предварителни данни в избирателните списъци за предстоящите избори фигурират 6 708 189 българи с право да гласуват т.е. над 18-годишни.

Румяна Дечева обясни, че чисто технологично е много малка разликата между гласуването с машина на 4 април и 11 юли с това, което в момента ще направим.

„Тези няколко докосвания на екрана не са голямото затруднение. Голямото затруднение е да се знае за какво точно гласуваме, къде е разликата в мандатите на тези, които избираме. За първи път в България избираме едновременно президент и Народно събрание“, подчерта Дечева. Тя увери, че има цял месец, в който ще се показват машините и начина на гласуване.

Според Дечева хората, които са направили своя избор и се справиха добре с предишния вот, ще могат в рамките на 30 секунди да направят своя избор. На онези, които се двоумят, ще им отнеме до две минути.  


Топ новини

виж още

Актуална тема