Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Община Ловеч изпрати до министър Стойчо Кацаров позиция за проблемите на болницата

Общество

Община Ловеч изпрати до министър Стойчо Кацаров позиция за проблемите на болницата

Община Ловеч изпрати до министър Стойчо Кацаров позиция за проблемите на болницата - Tribune.bg
Снимка:

Изразяваме нашата тревога от продължаващата липса на конструктивен диалог с Министерството на здравеопазването и липсата на подкрепа , заявяват от Община Ловеч

Община Ловеч изпрати на 19.11. 2021 г. до д-р Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването, своята позиция за проблемите с управлението на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ АД, Ловеч. Документът е по повод насроченото за 22.11.2021 г. редовно Общо събрание на акционерите на  МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ АД. Припомняме, че Община Ловеч е миноритарен собственик в държавната болница с 10.74%. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Публикуваме пълния текст на позицията:

„Уважаеми господин Министър, 

Предвид огромната ни загриженост за общественото здраве и продължаващата пандемия, ръководството на Община Ловеч проведе серия от разговори и следи с чувство на отговорност и съпричастност положението в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, Ловеч. Тези работни срещи се активизираха след отправената до нас покана на 12.10 т.г. за участие в работата на Общото събрание на дружеството. 

В тази връзка изразяваме нашата тревога от продължаващата липса на конструктивен диалог с Министерството на здравеопазването и липсата на подкрепа в тази остра криза за медицински специалисти. Това става въпреки нашите писма и изрично желание за разговор от 09.06.2021 г. и за последващо от 27.10.2021 г. 

Държим да отбележим, че досега в здравното министерство са се сменили много екипи, но ние винаги сме намирали начин да водим диалог. За първи път обаче констатираме липса на чуваемост и нежелание за размяна на идеи и мнения. След държавата, която е принципал,  Община Ловеч е най-големият акционер в акционерното дружество. Затова и считаме за неприемлив подхода на МЗ.

Поставихме многократно проблема за увеличаване дела на Община Ловеч в капитала на дружеството със стойността на направените от нас инвестиции. Въпреки нашите писма и поставянето на въпроса от кмета на общината на Общо събрание на дружеството, промяна няма.

Извършихте административни и кадрови промени в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД, Ловеч,  и в РЗИ-Ловеч, които са с минимален персонал и въпреки това се справят с всички предизвикателства на пандемията. Това стана тихомълком. За промените научихме от медиите. Така  изтеглихте д-р Атанас Атанасов на работа в София, както и пенсионирахте д-р Анета Винева. Резките промени в мениджмънта досега не са довели нито до подобряване на ситуацията, нито дават надежда за това. Спешните случаи със здравно неосигурените болни, които не могат да бъдат върнати, се увеличават. Всекидневни проблеми има с това да се плаща за електричество, за кислород и други консумативи.

Един от главните приоритети за Община Ловеч е общественото здраве. Задаваме въпросите си от човешка, от морална гледна точка – с какви медицински специалисти ще подкрепите болницата? Става дума за спасяване на човешки животи.

Научаваме, че за предстоящото Общо събрание на акционерите на 22.11.2021 г., сред предложените лица за нов Съвет на директорите няма медицински специалисти. Завеждащи отделения в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ АД обаче считат, че медицинските въпроси трябва да се дискутират с медицинско лице. Един икономист може да изпълнява своите задължения, но медицинските проблеми са специфични. Лекарите питат: Как един такъв човек ще уговаря превеждането на един болен в друга болница, като той няма представа от медицина?

    Уважаеми г-н Министър,

Ние знаем много добре, че имате юридическото право да правите кадрови промени, но намираме за неоправдано и в дисонанс с разбирането ни за партньорство между държавата и местната власт игнорирането ни като страна. Още повече, че представляваме хората и  носим морална отговорност към нашето население. Считаме, че Вие също трябва да носите тази отговорност. Считаме за несправедливо тежестта на общественото недоволство, породено от неудачни решения на принципала-държавата, за които ние нямаме никаква вина, да се поема от общината.

Затова представителят на Община Ловеч в Общото събрание на Дружеството няма да подкрепи предложения от Вас Съвет на директорите.“


Последвайте ни в Google News

 

Етикети проблеми

Автор

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети