Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Община Царево отчита увеличение от 20 на сто на туристите през този летен сезон

Общество

Община Царево отчита увеличение от 20 на сто на туристите през този летен сезон

Община Царево отчита увеличение от 20 на сто на туристите през този летен сезон - Tribune.bg
Снимка:

Вицепремиерът благодари на всички хотелиери и ресторантьори, които рискуваха и не затвориха обектите си през това лято

Община Царево бележи ръст от 20% на туристите през този летeн сезон до момента, което показва, че резултатите засега не са лоши. Tова стана ясно по време на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представителите на местната власт и бизнеса в Царево. В дискусията участваха кметът на общината инж. Георги Лапчев и областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.

По цялото Южно Черноморие местата за настаняване са заети и за разлика от останалите курорти те работят с добра запълняемост. В местата за настаняване с 10 и повече легла в областта са пренощували над 200 хил. български гости в двата летни месеца - юни и юли. За сравнение през същия период на миналата година те са били над 216 хил., заяви министърът. Тя посочи още, че българските гости са подценявани през годините, а те са традиционни посетители на родното крайбрежие и често посещават Южното Черноморие.

Вицепремиерът благодари на всички хотелиери и ресторантьори, които рискуваха и не затвориха обектите си през това лято.

„Радвам се, че сте тук, защото личният контакт позволява много бързо да изчистим проблемите, а когато цифрите са добри и посоката е положителна, няма да се оплакваме“, коментира още кметът на Царево.

Вицепремиерът представи пред участниците всички мерки, които правителството предприе за подпомагане на сектора. Първата мярка, която беше въведена, бе 60:40, която се трансформира в 80:20 за сектор туризъм, с нея  успяхме да запазим работата на много наети в сектора и да подпомогнем бизнеса, припомни министърът. По предложение на правителството Народното събрание одобри по-нисък ДДС от 9% за ресторантите, туроператорите, както и за виното и бирата, сервирани в заведения. Друга мярка в подкрепа на бизнеса е одобрената държавна помощ за туроператори, ползващи чартърни полети, в размер на 35 евро на седалка.

Подстъпите към плажовете и начините, по които се грижим за цялата брегова линия, са сред проблемите, които очертаха от бранша. Според тях трябва да се работи и по въпросите, свързани с генерирането на битовите отпадъци. Това е голям проблем и има неразбиране.

„Считам, че е важно още отсега да започнем работа по подготовката на сезон 2021, защото прогнозите са, че през следващите две години отрасълът ще продължи да се възстановява плавно, но все още няма да е достигнал нивата отпреди пандемията“, заяви министър Николова. И посочи, че за тази цел е важно в кратки срокове да се набележат конкретни стъпки, с които да се подпомогне развитието на следващия сезон и да се привлекат повече български и чуждестранни туристи.

„Тази година сезонът е много по-различен, защото годината е белязана от световна пандемия, причинена от разпространението на коронавируса“, коментира министър Николова. И подчерта, че заедно – „местна власт и държавни институции, ще можем да положим едни по-добри основи за следващия летен сезон“.

„Трябва да си партнираме, за да се подобряват туристическите услуги и да привличаме все повече български и чуждестранни посетители“, подчерта още вицепремиерът.                     


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети