Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Фандъкова: Ще разрешим и децата в предучилищна група да си останат вкъщи

Общество

Фандъкова: Ще разрешим и децата в предучилищна група да си останат вкъщи

Снимка:

Общинският щаб за коронавируса в столицата готви точни указания за онлайн обучението

Общинският щаб за коронавируса в столицата ще разгледа няколко теми, между които и подготовката на по-точни указания към директорите на училищата за преминаване към онлайн обучение, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.  „Според членовете на медицинския съвет, който сформирах, подходът за преминаване към онлайн обучение в училищата трябва да е като този при грипна епидемия - при достигане на определен брой заболели и отсъстващи, който би нарушил учебния процес“, коментира столичният градоначалник.

Фандъкова призна, че при нея са постъпили много въпроси от родители на деца в предучилищна група, които искат да оставят децата си вкъщи, но нормативно това не е позволено.

„Възложила съм да се намери такава възможност. Не можем да се правим, че нищо не се случва в София. София е трайно в червената зона", призна столичният кмет. По думите ѝ мерките в София не са достатъчно строги.

"Разговарях с проф. Николай Витанов вчера. Той обеща да приложи своя модел към данните за града и да ни дава информация  за тенденциите и перспективите пред града, за да може да взимаме по-бързо решение за нови мерки", подчерта Фандъкова. Тя напомни, че маските на закрито са задължителни, както и че е отправен апел към работодателите да организират служителите си да преминат на работа от вкъщи, където е възможно. Фандъкова е разпоредила всички общински структури да преминат на такъв режим, а общинските транспортни дружества да засилят дезинфекцията и да се намалят максимално контактите между служителите, за да не спира работата на цели системи в града.

Столичният кмет обяви, че е готова и на диалог със Сдружението на заведенията, но подчерта, че мерките трябва да се спазват стриктно.

"Смятам, че този двуседмичен срок, който сме дали, ще даде възможност да се предприемат и да се обмислят допълнителни мерки. Надявам се на диалог", посочи Фандъкова и изтъкна, че в кафенета и ресторанти може да се спазва дистанция, а в нощните клубове - не.

В София в час пик са увеличени и влаковете в първа линия на метрото. Така всеки ден с метрото се движат около 240 000 - 250 000 души при 340 000 - 350 000 души преди извънредното положение.

" От миналата седмица пускаме междинни влакове, които по принцип стоят в топъл резерв. Почти всички машинисти вече преминаха през тест - става дума за около 220 души. Има още 30-40, които ще бъдат тествани. Засилихме дезинфекцията в депото, работните помещения, включително правим и йонизация на въздуха", подчерта директорът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още