Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Общопрактикуващите лекари категорично против фармацевти да коригират предписанията им

Общество

Общопрактикуващите лекари категорично против фармацевти да коригират предписанията им

Снимка:

Не се отхвърля генеричното заместване, но при условие, че е изрично посочено от назначилия лечението лекар

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари/НСОПЛБ/ се обяви против предложението за корекция на назначената от лекар терапия от страна на фармацевта /т.нар. генерично заместване/.

„Всеки един специалист трябва да изпълнява дейности, свързани с професионалната си компетентност. Лекарите – да диагностицират и лекуват чрез определяне на терапията, а фармацевтите – да изпълняват предписаното лечение, така както е зададено от лекуващия лекар“, е позицията на сдружението.

Д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ не отхвърля възможността за генерично заместване, но при условие, че е изрично посочена от назначилия лечението лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение.

"Общопрактикуващият лекар познава изцяло конкретния пациент от години в био-психо-социален аспект", аргументират се от НСОПЛБ в становището си.

Общопрактикуващите лекари настояват, че познават ефекта от предхождащото лечение - липса или незадоволителен ефект.

"Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар. Има т.нар. интегрални схеми /хоризонтални и вертикални/, които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително", предупреждават от сдружението.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив