Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Очаква се 50 хиляди чужденци да посрещнат Коледа и Нова година в София

Общество

Очаква се 50 хиляди чужденци да посрещнат Коледа и Нова година в София

Снимка:

72% от чужденците отсядат в хотели, категория 4 и 5 звезди, обясни министър Ангелкова

Около 40-50 хил. чужденци са избрали да посрещнат Коледа или Нова година в София. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за "Дарик" радио.

По думите ѝ чуждестранните гости в столицата ще са по-голям брой по празниците, но част от тях са обявили, че идват тук с друга основна цел, например ски туризъм.

72% от чужденците отсядат в хотели, категория 4 и 5 звезди, каза Ангелкова и поздрави представителите на бранша, че са повишили качеството на предлаганите в тях услуги. Чуждестранните туроператори вече ни предлагат не като евтина дестинация, а като дестинация, предлагаща добро качество на разумни цени, добави тя.

Ангелкова подчерта, че София разполага с огромно богатство – близостта на Витоша, и то трябва да се използва.

Тя вижда потенциал и в районите около старите курорти - Добринище, Боровец. По думите ѝ министерството има запитвания от потенциални инвеститори от чужбина за изграждането на нови курорти. Министерството на туризма планира да организира инвестиционни турове за представители на компании с подобен интерес, на които да покаже къде в регионите какви възможности за инвестиции в туризма има.

Културният туризъм ще е акцент в работата на ведомството догодина.

Миналият зимен сезон имахме над 1.600 хил. туристи, което е 12% ръст в сравнение със сезон 2016-2017г. Сега очакваме около 5% ръст на база на нашите консервативни прогнози, добави тя.

„Към момента за 2018 г. мога да направя обобщение с данните за първите 10 месеца на годината. За тях над 8,4 млн. чуждестранни туристи са посетили страната, което е с около 5,6% ръст, в сравнение с предходната година. Очакваме и цялата година да бъде с ръст около 5%, надявам се да достигнем до 9,1 – 9,2 млн. чуждестранни туристи за 2018 г.“, заяви министърът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още