Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Очаква се значително поскъпване на зеленчуците и плодовете

Общество

Очаква се значително поскъпване на зеленчуците и плодовете

Очаква се значително поскъпване на зеленчуците и плодовете - Tribune.bg
Снимка:

Значително поскъпване на зеленчуците и плодовете се очаква през годината. Причината са повишените цени на електроенергията, газа и торовете. „Очаквам българските оранжерийни зеленчуци да са два пъти по-скъпи“, посочи зеленчукопроизводителят Николай Недялков пред БНР. Той допълни, че цените на торовете в момента са се покачили в пъти.

„Тези колеги, които имат стоманено-стъклени оранжерии, също имат големи проблеми. Когато завали сняг върху стоманено – стъклените оранжерии, те не са изчислени да понесат повече от 15 см. снежна покривка и единствения начин да се преборят производителите е като пускат отоплителните инсталации на максимална мощност. Всъщност те топят снега, за да предпазят оранжериите. Поради тази причина са техните големи опасения в момента, че ако има период, в който има сняг, техните оранжерии буквално ще бъдат смачкани от него. Те трябва да пуснат инсталациите на максимална мощност независимо дали има продукция в тях или няма“, поясни Недялков.

Най-висок скок на цените се очаква да има при българските оранжерийни домати и краставици. „Все още е рано да се каже какво ще е положението при зелето и морковите, защото се надяваме да се стабилизират цените на торовете и горивата“, допълни той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети