Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Очаква се резултатът от пробата за африканска чума в Шабленско

Общество

Очаква се резултатът от пробата за африканска чума в Шабленско

Снимка:

Очаква се днес да е готов резултатът от пробата за африканска чума в Шабленско, където преди дни беше открит труп на диво прасе, заяви пред БНР д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/. Той обясни, че изследването отнема няколко часа, но само с едно изследване не може да се потвърди категорично заболяването.

„Когато имаме ясна картина в страната, тогава изследванията вървят малко по-бързо – няма да е толкова странно евентуалното появяване на положителен резултат. Първоначалното изследване обаче, когато се цели да се постави някакъв абсолютно сигурен резултат, отнема повече време“.

Ако в хода на изследването се докаже положителна проба, огнището ще се появи там, където е намерено прасето, уточняват от БАБХ. Законодателството у нас по отношение на болестта  „африканска чума по свинете“ разграничава домашни и диви свине. При евентуална поява на положителна проба не се очаква това да повлияе на фермите, които отглеждат домашни прасета, както и да се въвеждат рестрикции по отношение на търговията на свинско месо и живи свине, заяви д-р Чобанов.

Според експерта има риск стопаните, които отглеждат прасета за лична консумация в задния си двор, да крият симптоми на заболяването, за да не претърпят икономически загуби. Той припомни, че в Румъния болестта се разпространява точно по този начин – през задните дворове. Затова от БАБХ предупреждават, че стопаните, които отглеждат прасета, трябва да са особено внимателни. Инфектираното месо не е опасно за хората, но е сериозен източник на заразата за други свине. В този случай прасетата категорично трябва да се изколят, преди заболяването да се разпространи.

За груповия лов д-р Чобанов коментира, че: "Там, където се очаква да влезе африканската чума – Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград – там категорично на този етап няма възможност за провеждане на групов лов с гонки. В останалата част на страната, където все още няма такива индикации, предполагам, че този лов може да бъде възобновен".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още