Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Официално: И днес няма потвърден случай на коронавирус у нас

Общество

Официално: И днес няма потвърден случай на коронавирус у нас

Снимка:

„Всички проби, взети за изследване на пациенти със съмнения за коронавирус, са отрицателни“, съобщи началникът на ВМА ген. д-р Венцислав Мутафчийски. Всяка сутрин точно в 8:00 националният щаб срещу разпространението на болестта дава сутрешен брифинг пред болницата.

През денонощието са направени 12 проби в националната референтна лаборатория, 12 проби са изследвани във ВМА, и три - във Варна. Впоследствие шест от пробите са разменени между лабораториите за по-голяма сигурност на резултатите. В нито един от случаите не е открита коронавирусна инфекция.

Във ВМА са приети 11 души, които ще бъдат тествани днес, а пробите им ще са готови следобед.

Инфекциозните отделения в страната вече са пълни, особено в Източна и Централна България. Проблемът обаче не е коронавирус са грип тип Б, който се разпространява в страната.

„Това е обикновен сезонен грип. На всеки пет години се явява една грипна епидемия, доминирана от този грип „Б“ в България“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Голямата разлика между двата вируса, е че докато китайския щам на коронавируса засяга главно възрастни хора след 59 години, най-уязвимите групи на грипа тип „Б“ са децата и младите хора до 29-годишна възраст.

Епидемиологът уточни, че грип „Б“ се лекува със същите медикаменти като грип „А“, който изкарахме само преди няколко седмици. За нещастие обаче тези лекарства са масово изчерпани в аптеките заради измислената истерия с коронавируса. Всъщност изобщо няма доказателства, че средства срещу грип лекуват коронавирус.

Проф. Кантарджиев разкритикува и недисциплинираността на хората. Той разказа за случаи, при които прибиращи се от Италия отиват в лекарски и дори зъболекарски кабинети у нас, вместо да спазят 2-седмичната карантина. По този начин те срещат много хора от рискови групи и в случай на зараза биха могли да им прехвърлят болестта.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема