Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ОФНЮЗ: Въртележка в транспорта – РВД щяло да е дружество, а НКЖИ – агенция?

Общество

ОФНЮЗ: Въртележка в транспорта – РВД щяло да е дружество, а НКЖИ – агенция?

ОФНЮЗ: Въртележка в транспорта – РВД щяло да е дружество, а НКЖИ – агенция? - Tribune.bg
Снимка:

Според експерти няма никаква логика в подобна реформа, освен пълна кадрова чистка

Транспортният министър Николай Събев иска Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (РВД) да стане търговско дружество, а Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) да бъдат преобразувани в изпълнителни агенции.

Това съобщава OFFNews, позовавайки се на документи, с които разполагат.

Според специалисти от транспортния сектор в новата идея на министър Събев е  много трудно да се намери каквато и да е здрава логика. Бивш транспортен министър коментирал, че в Европа няма държава, в която националната железопътна инфраструктура да е собственост на агенция. Подобна трансформация обаче неминуемо ще доведе до аутсорсинг на частни фирми на редица дейности, които в момента се вършат от самата НКЖИ. Същото важи и за ДППИ.

Много странна е и трансформацията на РВД. Според изискванията на Международна организация за гражданска авиация (ICAO) националните авиодиспечерски служби трябва да събират такси, които да са достатъчни, но не и да надвишават разходите за осъществяване на дейността. Ако РВД стане търговско дружество обаче приходите ще отиват в хазната, а излезе ли на печалба - ще трябва да бъдат намалени таксите за прелитане.

Възможно е и целта на планираните промени в РВД, НКЖИ и ДППИ да е постигането на пълна кадрова чистка във въпросните структури чрез избягване на разпоредбите на закона за публичните предприятия, смятат други източници на OFFNews.


Топ новини

виж още
Актуална тема