Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Офталмологът доц. Александър Оскар е "Лекар на годината 2020"

Общество

Офталмологът доц. Александър Оскар е "Лекар на годината 2020"

Снимка:

Офталмологът от Александровска болница доц. Александър Оскар е носителят на тазгодишния приз "Лекар на годината".

Престижните награди се раздават за 17-и път от Българския лекарски съюз.

Още когато започва работа като детски офталмолог той обикаля с личния си автомобил България и прави безплатни профилактични прегледи на децата, които невинаги са били насочвани от специалист и помага в битката с едно от най-честите заболявания в ранна детска възраст - т.н. "мързеливо око", пише БНР.

На церемонията доцент Оскар благодари за спасяването на българските евреи, чиито потомък е той:

"Тази награда има особена стойност за мен, защото е връчена от организацията, която е съпричастна към спасяването на българските евреи, сред които са баба ми и дядо ми. Така че я приемам с голямо вълнение, голяма емоция и благодарност, разбира се. Наградата е, преди всичко, отговорност! Отговорност като лекар да не забравим и отговорността, която имам към пациентите, отговорността, която нося към обществото като цяло"

Тъй като 2020 година е белязана от Covid-пандемията, БЛС реши да има категория, посветена на борбата с коронавируса. Присъдени бяха общо 11 индивидуални и 4 колективни награди.

В началото на церемонията беше почетена паметта на лекарите, загинали в борбата с Covid-19. Те получиха награди посмъртно.

БЛС връчи наградите Лекар на годинатаБЛС връчи наградите Лекар на годината

Професор д-р Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев,  д-р Дончо Дончев от ВМА, заразил се с коронавирус и три пъти дарил кръвна плазма, Сибила Маринова, началник на реанимацията в болницата във Велико Търново и доцент Ангел Кунчев получиха специалните награди на Българския лекарски съюз на традиционната церемония в категорията „Борба с Covid-19“. Награди получи и ръководителят на Втора градска болница в София доц. Стефан Узунов.

Отличени бяха и лекари с дългогодишна дейност и активен принос в развитието на медицината, както и лекари за принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники. Наградата "Ти си нашето бъдеще" бе за младите медицински надежди на България

"Заради Covid-19 България загуби 13 от своите лекари. Те си отидоха, защото избраха пациентите пред себе си", се казва в обръщение на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Той призова "всички да бъдем отговорни и да спазваме мерките".

"Така ще съхраним лекарите на България, ще запазим близките и себе си", написа министърът в Деня на българския лекар.

По повод Деня на лекаря, до 23 октомври три от водещите клиники в столичната болница „Св. Иван Рилски“ ще консултират онлайн пациенти безплатно. Това са клиниките по хематология и онкология, по обща и ендоскопска хирургия и клиниката по нефрология, отбелязва Националното радио.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още