Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Огромна промяна: от есента започват поетапно да подменят топломерите с дистанционни

Общество

Огромна промяна: от есента започват поетапно да подменят топломерите с дистанционни

Снимка:

Масовата подмяна ще е през 2024 г., целта е да се плаща реално потребление, а не прогнозно

Голяма промяна се задава след 25 октомври тази година при отчитането на парното и топлата вода, съобщава „24 часа“. След тази дата уредите върху радиаторите, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода, когато им изтече срокът, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет.

Това става ясно от промяна в Закона за енергетиката, предложена за обществено обсъждане.

Така се прави стъпката към отчитане на реалното месечно потребление, а не на база прогнозни сметки от предишната година и изравнителна през лятото.

До 1 януари 2027 г. всички уреди за отчитане на парно и топла вода трябва да осигурят възможност за дистанционна връзка, предвиждат още промените в закона. Те са продиктувани от европейска директива, която е определила тези срокове, за да се осъществи най-после плащане върху реално потребление.

Справка за цените показва, че монтирането в двустаен апартамент с три уреда за дялово разпределение и един водомер с дистанционно отчитане струва между 170 и 200 лв.

Ако се прави подмяна накуп в цяла сграда, то цената пада.

Данните показват, че предстои след 6 месеца да започне поетапната подмяна на над 1 млн. уреда.

Промените в закона предвиждат от 25 октомври 2020 г. в сграда, в която всички уреди са с дистанционен отчет, клиентите да получават фактури по реално потребление поне един път на тримесечие при поискване или в случаите, когато крайните ползватели са предпочели да получават електронни фактури. В останалите случаи сметките по реално потребление се предоставят два пъти годишно.

През 2023 г. изтича срокът на 11% от уредите, 2024 г. – на 48%, през 2025 г. на 20%, 2026 г. ще трябва да бъдат сменени 11 на сто и през 2027 г. – 10%.

Подмяната на водомерите зависи от срока за метрологична проверка и е индивидуален за всеки уред.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още