Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Около 100 лични лекари вече са издали е-направление за PCR тест

Общество

Около 100 лични лекари вече са издали е-направление за PCR тест

Снимка:

Системата покрива територията на цялата страна

Към 11.00 часа днес са издадени близо 200 електронни направления за PCR тест, около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БГНЕС.

В кабинета на заместник-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов в 17-то ДКЦ в столицата бе направена и демонстрация как работи системата, на която присъстваха и представители на държавната фирма „Информационно обслужване, отговаряща за процеса.

„След 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка първа стъпка, която направихме в електронното здравеопазване – първият опит да въведем електронното направление в медико-диагностичните дейности“, посочи Начева.

Централизираният модул на системата е осигурен от Министерство на здравеопазването, а всеки личен лекар може да се свърже с него, независимо от това коя софтуерна фирма го обслужва. Направлението на хартиен носител все още остава като опция за пациента.

На този етап електронното направление обхваща PCR изследванията и част от диагностиката, свързана с COVID-лечението. Предстои обаче разширение на системата, увери заместник-министърът.

Системата покрива територията на цялата страна, но все още няма информация за издадени е-направления в някои области.

Очаквайте подробности.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още