Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Около 20% от българите вече са се записали при личните си лекари за ваксини

Общество

Около 20% от българите вече са се записали при личните си лекари за ваксини

Около 20% от българите вече са се записали при личните си лекари за ваксини - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да успеем да постигнем достатъчно покритие на ваксинация, защото искаме да живеем както преди, смята д-р Николова

Около 20 процента от българите вече са се записали при личните си лекари за ваксини. Това каза пред NOVA NEWS общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

След като започна записването на желаещи за имунизация срещу COVID-19 като част от петата фаза, очакванията бяха до края на февруари да започне и масовата ваксинация на населението.

Записването обаче става онлайн, а общопрактикуващите лекари са хората, които трябва да организират процеса, в който най-сложната част е съхранението на ваксините и разпределението на шестте дози в един флакон, без да са наложи част от препарата да отива в боклука.

„15-20 процента досега са се записали за ваксинация. Препоръчваме да се изследва количеството на антитела, за да се прецени да се осъществи ли ваксинация и кога да стане това“, обясни д-р Николова.

„Трябва да успеем да постигнем достатъчно покритие на ваксинация, защото искаме да живеем както преди, така ще дадем и възможност на браншовете, които сега страдат, да се върнат към нормалното си съществуване“, убедена е тя.

Според нея по-високото ниво на ваксинация е необходимо, за да се случи това и лекарите разчитат на медиите да информират за ползите от ваксините.

Относно страха на родителите да бъдат тествани децата им, д-р Николова смята, че ако се отказваме от изследвания, ако се противопоставяме на всяко правило, може да се върнем в пещерите.

„Не е нормално да бъде отказвано децата да се тестват, защото не може да си позволим заразата безконтролно да се разпространява чрез тях. За толкова години работа не съм била свидетел на дете да се увреди носната кухина от памуче, с което се взима проба. Трябва да се вземе проба, за да допуснем детето в контакт с другите в ясла или детска градина“, категорична бе тя.

Мерките според д-р Николова действат, след като този сезон грипът почти липсва.

„Не искаме да стават по-драстични мерките, но ежедневието на лекарите е напрегнато и изтощаващо. Много е тежко да искаш да помогнеш на пациентите, а системата да е претоварена и да няма възможност да го направиш по начина, по който желаеш. Мерките просто трябва да се спазват“, заключи д-р Гергана Николова.                                                                                                                                                                                           


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още