Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Около 500 души от 7 институции се включиха в учението за действие при земетресение в София (СНИМКИ)

Общество

Около 500 души от 7 институции се включиха в учението за действие при земетресение в София (СНИМКИ)

Около 500 души от 7 институции се включиха в учението за действие при земетресение в София (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

В изпълнение на Плана за реакция при бедствия и по-конкретно Плана за реакция при земетресение с главен комисар Александър Джартов, директор на ГДПБЗН инициирахме пълномащабно учение, което има две много големи цели. Първата е да проиграем координацията и комуникацията между различните служби, които са призвани да реагират много бързо в помощ на хората в град София, и втората цел е да обясним на хората какво се случва, защото никой не е застрахован. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова. 

Тя подчерта, че трябва да сме готови, да се знае как да се реагира, но и освен това службите да си говорят помежду си и да познават силите и средствата си. “Около 500 души се включват в учението. Това са представители на седем различни институции”, уточни тя и добави, че сред тях са МВР, Столична община, Министерство на отбраната, БЧК и др.

Кметът на София подчерта, че целта е в близка до реалната ситуация е да се предприемат действия на първо място по спасяване, и на второ място по подпомагане - в случая днес например, при земетресение от 6-та степен по Рихтер. Инсценировката се разиграва в точно определена за целите сграда и хората имат възможност да видят как работят институциите.

Директорът на ГДПБЗН Александър Джартов посочи, че се надява днешното учение да покаже каква е готовността за реакция в България, и да се предприемат мерки за подобряване на организацията.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че няма успешна превенция без предварително да се правят учения и да се отработва взаимодействие между институциите. Той напомни, че всички институции в държавата са създали предпоставки да бъдем успешни при помощта след земетресенията в съседна Турция. Според него не трябва да се отработват определени мероприятия след дадено събитие, а напротив - далеч преди него


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати