Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Около 60 000 човека ще са засегнати от режима на водата около Перник

Общество

Около 60 000 човека ще са засегнати от режима на водата около Перник

Снимка:

10 села около Перник също ще бъдат засегнати от режима на водата

От 18 ноември в Перник и околните села въвеждат режим на водата. Вода ще има само в часовете от 16 до 22 часа. В най-лошия случай това ще продължи до април следващата година, съобщава БНТ.

На практика обаче живеещите в Перник и в момента през по-голямата част от денонощието са без вода заради многото аварии. Такъв режим на водата не се е налагал от 1993 година.

Причината сега е заради ниското ниво на водата в язовир Студена.

Селата, които ще бъдат засегнати от режима, освен Перник, това са град Батановци, селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец, обясни инж. Иван Витанов, управител на ВиК-Перник.

Според инж. Витанов е трудно да се каже колко домакинства ще бъдат засегнати от режима на водата в Перник, но отбеляза, че са под 60 000 човека.

По думите му детските градини и училищата трябва да се запасят със съдове с вода, защото ВиК дружествата не разполагат с такъв брой водоноски.

Към момента имаме 4 водоноски, които цяло лято ги раздвижваме между селата, защото имаше невероятна суша и много села останаха без вода, обясни той.

Режимът не е по вина на ВиК-Перник, той е по независещи от нас причини, обясни Витанов.

Проблем ще има ли с Топлофикация. От там са изпратили писмо до ВиК-Перник, където описват, че ще спрат топлоподаването.“ Няма как да им подавам вода, защото най-важно е населението да има вода за пиене“, каза Витанов.

Той допълни, че за август, септември и октомври, в сравнение с миналата година, е имало с 300 аварии повече, 70% повече аварии. Той каза, че авариите са за сметка на ВиК-дружествата. По думите му мрежата му е много амортизирана. Притесненията са как ще се отрази на мрежата спирането и пускането на водата и това може да доведе до още повече аварии.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още