Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: 9% ДДС за доставка на храна по домовете от 1 декември

Общество

Окончателно: 9% ДДС за доставка на храна по домовете от 1 декември

Снимка:

Намаляваме данъчната основа с до 2000 лева за ремонти и подобрения в жилищата си

Ставката по ДДС за доставките на храна за вкъщи става от 9%, решиха депутатите, които гласуваха на второ четене промени в данъчните закони. Данъчната ставка остава 20% за храната от топлите витрини на супермаркетите, пици и дюнери.

„Намалението на ставката за доставката на храна ще важи до края на 2021 г., докогато е намалена ставката и за храната в ресторантите“, посочи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Парламентът отхвърли предложението на социалистите за намаляване на ставката и за лекарствата независимо, че в повечето  държави тя е по-ниска от тази на останалите стоки.

През лятото бяха приети промени в закона за ДДС, които намалиха косвения данък от 20 на 9% за книги, бебешки храни и пелени. 

Срокът за годишните данъчни декларации и внасянето на данъците от фирмите се измества от 31 март на 30 юни. Депутатите одобриха и новото данъчно облекчение, предложено от кабинета, а именно - физическите лица да могат да си намаляват данъчната основа с до 2000 лева за ремонти и подобрения в жилищата си, но само при условие, че приложат документ от майстора или фирмата, извършила на ремонта.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още