Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: Фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб е разписана в КСО

Общество

Окончателно: Фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб е разписана в КСО

Окончателно: Фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб е разписана в КСО - Tribune.bg
Снимка:

Определят се нови срокове за прехвърляне на партидите в НОИ

Фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб е разписана в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, след като депутатите приеха на второ четене законодателните промени. Цялостното уреждане на фазата на изплащане от универсалните пенсионни фондове се налага, тъй като през септември 2021 г. част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената пенсионна възраст.

Пенсията ще се определя въз основа на индивидуална партида, натрупана към датата на определянето й. Това ще зависи от направените вноски и другите постъпили средства по индивидуалната партида, доходите от тяхното инвестиране и от събраните такси и удръжки.

Депутатите решиха в кои случаи индивидуалната партида ще се допълва със средства от резерва. Това ще се случва, когато размерът на средствата по индивидуалната партида на осигурено лице в универсален пенсионен фонд, натрупани към датата на определяне на плащането, е по-малък от сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт осигурителни вноски за съответното лице, преди изплащането на пенсията или на еднократно или разсрочено плащане.

Народните представители регламентираха и размера на капитала на пенсионно-осигурителното дружество. Той трябва да е 7.5 млн. лв. Капиталът трябва да е изцяло внесен с парични вноски към датата на подаване на заявлението за получаване на пенсионна лицензия, съответно към датата на подаване на заявлението за вписване в Търговския регистър.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП между първо и второ четене, с което социалистите предлагаха възможност осигурените лица да имат право да изберат промяна на осигуряването си от универсален пенсионен фонд в НОИ до момента на пенсионирането си. С гласуваните промени в КСО днес се определят нови срокове за прехвърляне на партидите в НОИ.

До 2025 година лицата, които са се осигурявали допълнително в частен фонд, ще имат право до една година преди пенсионирането да прехвърлят натрупаните по партидата си пари в Националния осигурителен институт и така ще получават пенсия само от НОИ. Този период ще се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършване на възрастта за пенсиониране.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати