Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно! Хора с увреждания над 70% с право на лична помощ

Общество

Окончателно! Хора с увреждания над 70% с право на лична помощ

Окончателно! Хора с увреждания над 70% с право на лична помощ - Tribune.bg
Снимка:

Асистентите ще получават 780 лв. за 8 часов работен ден

Депутатите приеха, че само хората с увреждания, които имат ТЕЛК над 70,1 % и с право на чужда помощ, както и децата с увреждания над 90%, ще имат право на лична помощ от 1 януари 2021 г. Парламентът гласува окончателно промените в Закона за личната помощ. Такава помощ до момента се осигуряваше само за децата с над 90% увреждания, както и за възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и право на чужда помощ.

Първоначално законът предвиждаше от следващата година право на лична помощ да имат всички над 670 хил. души, независимо от вида и степента на увреждане. Законът претърпя редакция с мотивите, че това може да струва над милиард. Освен това кметовете по места се притесниха, че трудно ще се намерят толкова лични асистенти, за да изпълнят разпоредбите на закона. Мотивите на вносителите бяха остро разкритикувани от опозицията.

"Замислете се само, ще ви дам един пример - човек пада, чупи бедрена кост, трябва някой да го извози до работата му, няма близък в семейството, който да го подкрепи. Ние го поставяме в невъзможност да ползва асистентска подкрепа. И аз не виждам защо не приемате факта, че не ТЕЛК решението е основополагащо в механизма за лична помощ, а индивидуалната оценка на потребностите", разясни червеният депутат Надя Клисурска.

Според председателя на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов със закона се разширява кръгът на правоимащите с групата, която има ТЕЛК решения между 70 и 90% с чужда помощ.

„Това са 80 хил. лица, които ще може да се възползват, а дали ще го направят е съвсем различна тема, а дали ще намерят асистенти – трета“, коментира ситуацията Адемов. По думите му другите лица, които не получават подкрепа по Закона за личната помощ, ще получат такава по Закона за социалните услуги.

Депутатите приеха, че коефициентът от 1,2 от минималната заплата ще остане като минимално заплащане за асистентите.

"Хиляди българки работят в момента като лични асистенти в Гърция, защото там минималното заплащане е 1200 лв.", изтъкна депутатът от БСП Антон Кутев. Според социалистът при по-висок коефициент се осигурява по-адекватна грижа и желаещи за асистенти. Коефициентът трябваше да нарасне на 1,4 от догодина, но с промени депутатите го запазиха. Така с увеличението на минималната работна заплата асистентите ще получават 780 лв. за 8 часов работен ден.

Според приетите текстове, съгласно Методиката за извършване на индивидуална оценка на хората с увреждания. ще има четири степени на подкрепа. За първа степен, човекът има право на асистент за 25 часа месечно, за втора степен - до 42 часа, за трета - до 84 часа и за четвърта - до 168 часа. 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети