Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: Лекарствените продукти от човешка плазма са включени в механизма на НЗОК

Общество

Окончателно: Лекарствените продукти от човешка плазма са включени в механизма на НЗОК

Снимка:

Депутатите приеха промените в Закона за здравното осигуряване на второ четене

Парламентът създаде възможност лекарствените продукти от човешка плазма да бъдат включени в обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. За тази цел народните представители приеха промените в Закона за здравното осигуряване на второ четене.

Новите текстове предвиждат по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест, лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, да бъдат в обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.

Депутатите регламентираха и начина на прилагане на механизмите, като новоприетите разпоредби предвиждат при осъществяване на контрол Сметната палата да може в доклад да изразява становище относно начина на прилагане на механизмите и да изпраща доклада за сведение на министъра на здравеопазването. Въз основа на доклада на Сметната палата министърът на здравеопазването ще може да отправи предложение до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизмите, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на Здравната каса.

Депутатите отхвърлиха първоначалното предложение контролът по прилагане на механизма, да се осъществява от министъра на здравеопазването чрез планови и внезапни проверки и по повод подадени жалби.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още