Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно! МОН ще изработи Национална карта на висшето образование, а МС ще може да я променя

Общество

Окончателно! МОН ще изработи Национална карта на висшето образование, а МС ще може да я променя

Снимка:

Милена Дамянова: Роене на висши училища с тази карта няма да има, защото откриване на нови ще става само с решение на НС

Парламентът прие на второ четене промени в текстовете на Закона за висшето образование, които предвиждат Министерство на образованието и науката /МОН/ да изработи Национална карта на висшето образование, а документът да се променя с решение на Министерския съвет.

Социалистът Валери Жаблянов изрази скептицизъм как ще бъде изработена Националната карта.

„Г-н министър, Вие няма да направите тази карта, не защото не искате, а защото няма как да стане. Този тип на регулация, ако имаме пред нас прогресивния опит на Министерство на здравеопазването, не виждам защо виждате, че МОН може да я изработи. Какъв ще е статусът ѝ и кой ще я приложи?“, попита Жаблянов.

В отговор просветният министър Красимир Вълчев посочи, че през последните години е било допуснато „избуяване на висшето образование, като в район Северен и Централен на страната има 4-ри ВУЗ-а, докато в Пловдив има 5 висши училища.

„Тази карта няма да върне профилната структура към държавно планиране, а тя ще е рамка да не се откриват нови ВУЗ, сигнал да не го правим. По 90% от професионални направления системата е достигнала предел. Има 10% в т.ч. и в здравеопазване, информационни технологии, в които могат да се откриват висши учебни заведения, да се откриват изнесени форми на обучение като факултети и т.н.“, изтъкна министър Вълчев.

Народният представител от ГЕРБ Милена Дамянова разясни, че до една година МОН ще направи анализ и ще представи обективна картина на висшите училища у нас. Тази Национална карта ще се съгласува с бизнеса като за първи път, според нея, се наблюдава общо становище на работодатели и синдикати по въпроса. Именно по предложение на синдикатите и академичната общност тази карта ще се приема от МС, за да се защити от лобистки интереси за развитие на висшето образование в някои населени места, увери Милена Дамянова.

 „Знаем, че пазарът на труда изпитва недостиг от високо образовани кадри. За стабилност на академичната общност този текст е гласуван единодушно „за“ с 16 гласа в комисия. Роене на висши училища с тази карта няма да има, защото откриване на нови ще става само с решение на НС“, увери колегите си в пленарна зала председателят на парламентарната комисия по образованието и науката.

На обвиненията на червения депутат Валери Жаблянов, че се върви към поредната свръхцентрализация в образованието, Милена Дамянова отговори, че не иска да коментира „пророчества“.

„Представете си, че имаме интерес от определен инвеститор и се налага да променим картата. Ще му кажем след три месеца и той ще избере друга страна“, защити Дамянова идеята Националната карта за висше образование да се променя от МС, а не от парламента.

След гласуване в зала от 125 депутати, 97 одобриха промените относно изработването на Национална карта, 1 гласува „против“, а 27 – „въздържали се“.

По думите на министър Вълчев мярката в закона – ректорите на висшите учебни заведения да са на възраст до 65 години – не е дискриминационна.

„Това би означавало и възрастта за пенсиониране да бъде дискриминационна. Това произтича от биологичния фактор, че всеки човек остарява. 68 години за академична длъжност, като днес бе допълнено 65 години за ръководна длъжност да бъде пределният срок. Системата, която е самоуправляваща се има склонност понякога да бъде запушвана“, коментира за Tribune.bg образователният министър.

Министърът посочи и няколко области на промени в Закона за висшето образование, които са особено важни според него. Като начало се предвижда сключването на договори за управление с ректорите на учебните заведения, за да се обвърже държавната политика с политиките за развитие на висшите училища.

„Да бъдем партньори в стратегическото управление, без да се месим във финансовото и академичното управление“, поясни министър Вълчев.

Следваща мярка е да се увеличи броят на младите преподаватели във ВУЗ-овете, защото те са най-заинтересовани от развитието на висшите училища. Предвижда се и членовете на Съвета на настоятелите да участват в Академичния съвет, а това са преди всичко представителите на външните заинтересовани страни, в т. ч. и на работодателите.

„Що се отнася до обвързаностите с пазара на труда, ние от няколко години провеждаме политика за рационализиране на приема, за това да обърнем търсенето на образование като държавен прием с потребностите на пазара на труда“, изтъкна министър Вълчев и допълни, че и до момента се увеличава приемът в техническите, природо-математическите, педагогическите и аграрните професионални направления, а се намалява този в стопанските и правните направления.

„Намалихме приема от 58 000 на 38 000. Тази година ще бъде 38 000.  И в резултат на една от промените, която беше гласувана в Закона за висшето образование, имаме професионални направления с много ниско търсене днес в сравнение с бъдещи потребности на пазара на труда. Затова обучението на тези професионални направления ще е безплатно “, ангажира се Красимир Вълчев.  

 

 


Коментари (1)

Висше образование Държавната поръчка да е безплатна, и след завършване да остават да работят в България. Ако искат да работят в чужбина.да си върнат парите за обучение. А платеното обучение да е скъпо. А ректорите, деканите и ръководители те на катедри, както и останали директори да не са на повече от 60 години.
13.02.2020 15:57 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още