Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: Приеха промените в Закона за филмовата индустрия

Общество

Окончателно: Приеха промените в Закона за филмовата индустрия

Снимка:

Законопроектът обедини надпартийно депутатите в пленарна зала

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за филмовата индустрия. Измененията предвиждат да се увеличи броят на филмите, както и финансирането на националното филмопроизводство. Създава се нова схема за възстановяване на разходи, която да стимулира инвестициите в сектора.

„Когато станах министър на културата, средствата, отделяни за български филми, бяха 16 млн. лв. Сега се увеличават с 25 млн. лв. или вече ще има по 41 млн. лв. годишно за български филми“, обяви в хода на дебата председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов.

Заложено е годишният размер на средствата за държавна помощ за производство на филми да не бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година, съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 документални филма и 250 минути анимация.

„Благодаря на Гергана Паси за дискусията с филмовите дейци, на Комисията по културата и медиите също, защото колегите проявяват мъдрост и национална отговорност, на финансовия министър Кирил Ананиев за неговата добронамереност, професионализъм и добра работа. Благодаря и на Бойко Борисов, което ще ви напрегне в зала, че е имал безрезервно доверие в мен преди и сега“, коментира от трибуната Рашидов. Тъй като изказването му не бе по същество на текстовете от законопроекта на второ четене председателстващият пленарното заседание Валери Симеонов му наложи дисциплинарно наказание – предупреждение.

„Колегите, виждате, че не само БСП ги спират, а и мене. Колеги, труден закон и можем да се гордеем всички българи, защото духът на нацията е особено важен“, отбеляза в заключение Рашидов.

Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов подчерта, че днес се приема закон, по който не е работено от повече от 15 години. Той изрази задоволството си, че законопроектът е обединил надпартийно депутатите в пленарна зала.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още