Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: Приеха Закона за предоставяне на цифрово съдържание и услуги, както и за продажба на стоки

Общество

Окончателно: Приеха Закона за предоставяне на цифрово съдържание и услуги, както и за продажба на стоки

Снимка:

Очаква се повишаване на доверието на потребителите при продажба на стоки онлайн

Парламентът прие на второ четене изцяло нов Закон за предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажба на стоки. Глоби до 3000лв. ще се налагат на търговци на цифрово съдържание, които нарушават правото на рекламация на потребителите.

Според приетите текстове, при несъответствие на цифровото съдържание или цифровата услуга, потребителят има право да предяви рекламация, като поиска от търговеца да ги приведе в съответствие, да получи пропорционално намаляване на цената или да поиска разваляне на договора при условията, предвидени в закона. 

В мотивите към законопроекта се отчита липсата на правна рамка, която да регламентира предоставянето на цифрово съдържание и цифрови услуги, както и фактът, че на национално ниво правната рамка не регламентира продажбата на стоки, съдържащи цифрови елементи.

Министерският съвет като вносител изтъква и необходимостта от транспониране в българското законодателство на разпоредбите на две европейски директиви, които създават минимални стандарти за защита на потребителите.

Двете директиви възприемат принципа, че държавите-членки не могат да запазват или въвеждат в своето национално законодателство разпоредби, различни от предвидените в директивите, освен ако не е предвидено друго.

С приемането на единни, ясни и хармонизирани правила за предоставянето на цифрово съдържание и цифрови услуги и за продажбата на стоки в рамките на ЕС се очаква повишаване на доверието на потребителите при трансгранично предоставяне на цифрово съдържание и цифрови услуги и при продажба на стоки онлайн.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още