Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: Върховният съд прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

Общество

Окончателно: Върховният съд прекрати правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов

Снимка:

Частичните избори за градоначалник вероятно ще са през юни

С окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов са прекратени предсрочно, съобщи БНР.

След получаването на документите в Административен съд –Благоевград и Общинската избирателна комисия, като страна по делото, ще започне процедурата по насрочване на частични избори за кмет на областния център.

Още миналата година съдът в Благоевград постанови решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета Румен Томов, като така потвърди и решението на Общинската избирателна комисия от месец април 2020. Той обаче обжалва това пред магистратите от ВАС, като делото беше спряно и заради произнасянето на конституционните съдии по текстове от ЗМСМА, засягащи собствеността и участието в търговски дружества на избрани кметове. Румен Томов беше пропуснал да направи това в законоустановения едномесечен срок.

След съдебна битка, продължила повече от година, окончателното решението на ВАС вече е факт, потвърди председателят на ОИК адв. Мартин Бусаров, като уточни каква е процедурата след това :

„Според юристи частичните избори за кмет на Благоевград , които президентът трябва да насрочи, след като бъде уведомен от ЦИК, най-вероятно ще бъдат през месец юни“.  

 


Коментари (1)

На изборите подкрепен от БСП! Само да лапат искат!Бойко бил лапал!Направи талкова много!Тези кретени докато не фалират няколко банки няма да мирясат! Народа спести 75-76 милиарда лева!Как да не му ги вземеш?
14.04.2021 18:53 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още