Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно: Забраниха пушенето на наргиле с неясни субстанции от деца

Общество

Окончателно: Забраниха пушенето на наргиле с неясни субстанции от деца

Окончателно: Забраниха пушенето на наргиле с неясни субстанции от деца - Tribune.bg
Снимка:

За неспазване на новите правила парламентът прие глоби от 300 до 500 лв. и имуществени санкции от 2 000 до 4 000 лева

Депутатите одобриха единодушно промяната в Закона за закрила на детето, с която забраниха на непълнолетните употребата на изделия за пушене, различни от тютюневите.

Законодателната инициатива е на депутатите от „Воля“ и цели превенция на здравето на децата до 18 годишна възраст. До този момент пушенето на наргилета или електронни цигари с неясна субстанция беше възможно заради законодателна празнота, въвеждаща забрана единствено за тютюневите изделия.

Освен това на пазара се появяват все повече изделия с неясна субстанция, а привидната липса на вредни ефекти стимулират децата да ги използват в неограничени количества. Този тип продукти наподобяват тютюневите и повлияват в една или друга степен на здравето, мотивират се депутатите от "Воля".

Наказанието за нарушение на разпоредбите, предвидено в законопроекта, е глоба или имуществена санкция от 2000 до 4000 лв. Тя ще важи както при продажбата и предлагането, така и за допускането на употребата от непълнолетни на алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия и изделия за пушене, различни от тютюневите изделия. Промените бяха приети единодушно със 128 гласа "за".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати