Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбудсманът: Махнете всички глоби за винетки от 31 юли

Общество

Омбудсманът: Махнете всички глоби за винетки от 31 юли

Омбудсманът: Махнете всички глоби за винетки от 31 юли - Tribune.bg
Снимка:

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“/АПИ/ Тодор Василев, в която настоява да бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси ( от 70 лева) на 31 юли 2022 г., когато възникна технически проблем при закупуването на винетки от сайта на АПИ.

Миналата неделя сайтът не работи от 8,55 ч. до 13.41 ч., а по информация от медиите, от пътната агенция са уверили, че в този часови диапазон няма да глобяват шофьорите, пътуващи без е-винетка по републиканската пътна мрежа.

„Смятам обаче, че е справедливо да няма наложени глоби за целия ден – 31 юли, тъй като хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса, не по тяхна вина, не се имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. Те няма как да бъдат държани отговорни и да проверяват кога точно същият е отстранен“, категорична е проф. Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че не е справедливо решение спорадичната практика на АПИ, при такива случаи да се дава времеви диапазон от 4 часа след отстраняване на проблема на сайта, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа, без да се налага да спират.

„Още повече, при всички случаи може би ще има и потърпевши, напуснали страната часове след отстраняване на срива в системата“, посочва общественият защитник.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати