Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбудсманът поиска амнистия за глобените заради грешни винетки жители на Пролеша

Общество

Омбудсманът поиска амнистия за глобените заради грешни винетки жители на Пролеша

Омбудсманът поиска амнистия за глобените заради грешни винетки жители на Пролеша - Tribune.bg
Снимка:

Диана Ковачева предлага и зрелостниците да могат да се явяват повторно на матура

Омбудсманът на България проф. Диана Ковачева твърди, че единственият начин за опростяване на глобите, натрупани от липса на винетки от жители на Пролеша, е амнистия. Това заяви пред NOVA.

Според проф. Ковачева санкциите не могат да бъдат опростени по друг начин, защото, по думите ѝ, на опростяване подлежат само несъбираеми държавни вземания.

„За мен само амнистия от Народното събрание – това е“, смята тя. По процедура Министерски съвет трябвало да се обърне към Народното събрание с искане за закон за амнистия, който е еднократен, само за конкретния случай.

Тя ще предложи в парламента уведомяването за натрупани глоби към тол агенцията да става в рамките на три дни. По думите ѝ това е основният проблем. „Аз правя предложение днес в Народното събрание по повод на сгрешените винетки уведомяването да бъде в рамките на три дни. Това е разумен срок“, заяви Ковачева.

Жители на село Пролеша край Божурище натрупаха неплатени глоби за винетки, които ги принудиха да протестират. Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков обясни, че ще се прави юридически анализ на ситуацията. В същото време потърпевшите растат лавинообразно. Оказва се, че с глоби за хиляди левове са се сдобили и жители на освободения от винетки град Божурище.

„Истината е, че на 27 февруари на заседанието на Министерския съвет е взето решение Пролеша да бъде част от освободените от винетка, но на следващия ден в Държавен вестник е обнародвано съвсем различно решение, където Пролеша липсва. В Народното събрание също е съобщено, че тези хора са освободени“, подчерта омбудсманът на републиката. Тя нарече глобите „изключително несправедливи“.

По думите на Ковачева отказът на институциите да предоставят новоиздаден документ за самоличност, ако не бъдат платени невръчени глоби, е противоконституционен. Тя допълни, че подготвя жалба, която да внесе в Конституционния съд. Още един абсурд бил, че за да мине колата ни технически преглед, трябвало да имаме валидна винетка.

Омбудсманът коментира и възможността недоволни от резултатите си зрелостници да имат право да се явят повторно на матура. „С матурите от вече няколко години се кандидатства в университетите като приемен изпит. Навремето всяка година човек може да кандидатства, ако не са го приели – да учи и ида изкара по-висока оценка. Матурата залепва за теб завинаги и ти и 10 години да кандидатстваш, ще си все с един и същ резултат. Аз предлагам да имат право децата да се явяват на повишителен поне веднъж“, каза тя. Предложението вече е отправено към депутатите. Диана Ковачева увери, че то ще бъде прието от почти всички парламентарни групи.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати