Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбудсманът поиска подкрепа за битовите клиенти на природен газ

Общество

Омбудсманът поиска подкрепа за битовите клиенти на природен газ

Снимка:

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби на граждани от цялата страна

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на енергетиката Андрей Живков, в която настоява да бъде разработен механизъм за временно компенсиране на всички битови клиенти на природен газ заради екстремно високите цени на синьото гориво за есенно-зимния сезон 2020-2021 г. и очакваните високи сметки за отопление за огромна част от домакинствата.

„Смятам, че принципът за компенсиране на цената на всеки консумиран мегават час, приложен от правителството за стопанските клиенти на електрическата енергия, е справедлив и подходящ също по отношение необходимите компенсации на битовите клиенти на природен газ“, подчертава омбудсманът.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби на граждани от цялата страна, които протестират срещу безпрецедентното увеличение на цените на природния газ за битовите клиенти от началото на 2021 година досега, което е почти двойно.

„Запозната съм с решението на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи от 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2021 година, които ще се използват за изплащане на еднократна целева финансова помощ за отопление на социално уязвими лица“, пише омбудсманът. Тя настоява за компенсирането на всички засегнати.

Доц. Диана Ковачева обръща внимание на факта, че докато регулираните цени на електрическата и на топлинната енергия за бита са непроменени от 1 юли 2021 г. и ще останат стабилни поне до края на годината, цените на природния газ за битовите клиенти се повишават всеки месец, особено чувствително през последните три месеца.

Омбудсманът поставя акцент, че след като правителството компенсира стопанските потребители заради високите цени на електрическата енергия на свободния пазар, то и битовите клиенти на природен газ с основание също искат да получат подобна подкрепа, тъй като плащат по цени, формирани под прякото въздействие на свободния пазар на горивата в Европейския съюз.

Припомняме, на 26 октомври КЕВР прие правилата за компенсация на бизнеса за цените на тока. Променя се формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което ще позволи сметките на бизнеса на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh. Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 година.

Преди това работодателите предупредиха, че заради цените на тока, може да спре подаването на кислород в болниците.

Според КЕВР от 1 януари цените на тока и парното може да са до 30% по-високи.  


Топ новини

виж още

Актуална тема