Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбудсманът проф. Ковачева: Има бяло петно в Наказателния кодекс

Общество

Омбудсманът проф. Ковачева: Има бяло петно в Наказателния кодекс

Омбудсманът проф. Ковачева: Има бяло петно в Наказателния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

„Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство са много и те не могат да бъдат наказани, просто защото в Наказателния кодекс няма такъв текст“. Така коментира в ефира на БТВ обезобразяването на 18-годишното момиче от Стара Загора омбудсманът проф. Диана Ковачева.

„Това е едно ужасяващо насилие, ужасяващо деяние, което очевидно не е имало за цел да убие. Имало е за цел да даде урок, да дамгоса, да остави белег завинаги и да накаже“, определи зверството още тя.

Проф. Ковачева квалифицира още случая като шокиращ и абсолютно недопустим.

„Не случайно хората са вбесени. Не случайно хората искат справедливост“, допълни още тя.

Националният омбудсман коментира и квалификацията „лека телесна повреда“, като и осбождаването на извършителя Георги, при положение, че той има други две подобни деяния и към момента на гледане на мярката е бил в пробация.

„Нямам обяснение за тази странна промяна в правната квалификация, но при всички случаи е странно защо едно лице, което е било осъждано вече два пъти за тежко насилие, на практика е било освободено“, каза още Ковачева.

Тя обясни, че според нея в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие има пропуски. От три години се занимава с темата и няколко пъти е внасяла в парламента промени, които не са били взети под внимание от депутатите.

„Има бяло петно в Наказателния кодекс. Един от въпросите е с дефинирането на физическо, психическо, икономическо насилие, които са оставени изцяло на съдебната практика, по усмотрение. Има бяло петно и за случаи, в които се отнася до умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. В случая става дума точно за това. Става въпрос за унизително отношение“, категорична беше омбудсманът на България.

Тя обощи, че и това е част от причината от години България да е осъждана в Страсбург и от международният съд нееднократно са ни казвали, че имаме проблем с Наказателния кодекс.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети