Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбудсманът: Върнете парите за лекарите на първа линия

Общество

Омбудсманът: Върнете парите за лекарите на първа линия

Омбудсманът: Върнете парите за лекарите на първа линия - Tribune.bg
Снимка:

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява да бъде възобновено ежемесечното допълнително възнаграждение на работещите на първа линия лекари, медицински специалисти и друг персонал, които се борят всекидневно с ковид пандемията. Повод за тази препоръка са сигнали до омбудсмана от медицински работници, които сигнализират за напрежение в техните среди, тъй като всеки ден са в контакт с пациенти с коронавирус, което създава сериозен риск както за самите тях, така и за близките им.

„Ръководители на лечебни заведения за болнична помощ отбелязват, че не са в състояние да повишат възнагражденията на персонала, поради постоянно растящите цени и разходи. В тази връзка се съобщава и за случаи на противопоставяне на персонала на различните лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите“, аргументира се омбудсманът. Диана Ковачева подчертава, че все повече се наблюдават и случаи на отказ на болници да приемат пациенти, в това число транспортирани от екип за спешна помощ, когато се налага в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието състояние често е животозастрашаващо.

„Бих искала да обърна внимание също, че в момента достъпът на гражданите до ковид тестове не е гарантиран. Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е възможно откриване на заболяването в съвсем ранен етап, в момента могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения, като същевременно бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента“, отбилязва проф. Ковачева. Тя настоява по всички поставени от нея проблеми своевременно да бъдат предприети мерки за решаването им.

„Вярвам, споделяте мнението ми, че в условията на нарастващ брой на потвърдените случаи на ковид в цялата страна и въведените в тази връзка в много области временни противоепидемични мерки, следва да бъде осигурена готовност на здравната система да се справи с проблемите, като не се допускат случаи на нарушени права на пациентите и същевременно бъдат създадени необходимите условия за работа на персонала, в това число относно неговата мотивация и размер на заплащане. В тази връзка, бих искала отново да отбележа сериозния дефицит на кадри в системата и необходимостта от мерки и стратегия за неговото преодоляване“, подчертава общественият защитник.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати