Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Омбусманът предупреди, че може да има по-високи изравнителни сметки за парно от очакваното

Общество

Омбусманът предупреди, че може да има по-високи изравнителни сметки за парно от очакваното

Омбусманът предупреди, че може да има по-високи изравнителни сметки за парно от очакваното - Tribune.bg
Снимка:

„Бюджетът не е приет, инфлацията е сериозна в малката потребителска кошница и хората страдат от това“, посочи Диана Ковачева

Има компенсации за потребителите на природен газ за декември и януари, но хората смятат, че те не са достатъчни. Става въпрос за около 140 000 души. Това заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

„Тези хора поеха високата цена на природния газ още от октомври. За декември и януари те получиха фиксирани суми, които бяха приспаднати от сметките им – 26,77 лв. за мегаватчас за декември и около 42 лв. за януари. Хората се оплакват, че сумата не е достатъчно голяма и се начислява върху крайната сметка, т.е. включва се и ДДС-то“, отбеляза Ковачева.

„Проблеми има и с топлофикациите в страната, тъй като 6 от тях са на природен газ, но не са получили на този етап компенсации. В момента не е ясно това как ще се отрази на джоба на потребителите“, каза Ковачева.

Тя изтъкна, че трябва да се види дали и Топлофикациите имат нужда от компенсации.

Тя предупреди и за риска от високи изравнителни сметки в края на отоплителния сезон, тъй като прогнозната цена на природния газ е била много по-ниска от реалната впоследствие.

„Тази разлика между прогнозната и реалната цена на природния газ действително може да се отрази на сметките на хората в края на отоплителния сезон. Никой не може да каже колко голяма е „ножицата“ там и как ще се отрази. Това, според мен, е тревожно“, каза още омбудсманът Диана Ковачева.

Националният обществен защитник заяви, че жалбите при нея са отражение на живота.

„Бюджетът не е приет, инфлацията е сериозна в малката потребителска кошница и хората страдат от това“, посочи тя.

Ковачева е получава жалби и за така наречените ковид центрове.

„Проблемите са много и в пандемията, в която се намираме, хората не могат да отидат там в събота и неделя. В градове като Видин и Силистра няма такива ковид центрове. Трябва да се обмисли сериозно въпросът с ковид зоните и ковид центровете“, призова омбудсманът.

Тя следи ситуацията и със Спешната помощ.

„Хората се оплакват, че се дава приоритет на коронавируса, а другите заболявания остават на заден план. Проблемите не са един или два и трябва да се търсят решения“, настоя Диана Ковачева.

„Мерки трябва да се вземат и народните представители трябва да намерят решение на проблемите“, апелира Диана Ковачева.  Според нея е хубаво ковид добавката да влезе в пенсиите на хората, а не да им ги отнемат.  Ковачева смята, че трябва да има и Закон за личния фалит.

„В момента няма регулация за бързите кредити и единствено съдът може да защити хората“, подчерта Ковачева. Според нея проблемът е спешен и е нужна допълнителна защита на длъжниците.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати