Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. О̀мбудсманът: Удостоверенията за ученици от 1 и 8 клас да се изискват от социалните по служебен път

Общество

О̀мбудсманът: Удостоверенията за ученици от 1 и 8 клас да се изискват от социалните по служебен път

Снимка:

Омбудсманът Диана Ковачева с препоръка до социалния министър Гълъб Донев и до колегата му – министъра на образованието Николай Денков, в която настоява за служебно издаване на удостоверенията на родители на първокласници и осмокласници, срещу които от тази учебна година те получават еднократна помощ от 300 лева.

Ковачева е получила  жалби от родители, че са принудени да се редят на опашки в училищата, в които са записани децата им. Това се налага, защото според сегашните разпоредби е необходимо към документите за социалните да е се предостави бележка, че децата наистина ще учат в първи или в осми клас, за да им се отпусне помощта.

„За първи път през 2021 г., всички деца, записани в първи и осми клас, ще получат еднократна помощ, която в действителност оказва сериозна подкрепа за подготовката на децата за първия учебен ден, но не мога да не отбележа, че съгласно Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца, еднократната помощ за ученици, записани в първи клас или осми клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика. Към заявлението декларация са посочени като необходими за прилагане документи, в случаите, в които дирекция „Социално подпомагане“ не може да получи информацията по служебен път. Един от тях е удостоверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище“, отбелязва Диана Ковачева.

Тя посочва още, че при положение, че този вид помощ се отпуска за всички деца и данните кое дете къде е записано, са налични в информационна система на МОН, АСП следва да извърши тази проверка служебно, следвайки отдавна въведения в администрацията принцип, че ако тя разполага с дадена информация, не би следвало да я иска повторно от гражданите.

„В тази връзка се обръщам към Вас с препоръка да не се изисква от родителите предоставяне на удостоверение, че детето/децата им са записани в първи или осми клас на държавно или общинско училище, а информацията, съдържаща се в тези удостоверения да се обменя по служебен път между Министерството на образованието и науката и Агенцията за социално подпомагане. Този подход е особено наложителен в момент, в който страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, наложила въвеждането на редица ограничения, целящи да избегнат струпването на много хора в закрити помещения и необходимостта да се осигури възможност за дезинфекция на учебните заведения преди началото на учебната година“, пише още омбудсманът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още