Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Опашки и забавяне в редица градове при предаването на изборните протоколи /ОБОБЩЕНИЕ/

Общество

Опашки и забавяне в редица градове при предаването на изборните протоколи /ОБОБЩЕНИЕ/

Снимка:

Издирват с полиция членове на СИК в Пловдив, оставили чувалите и си тръгнали

Хора от комисиите не са издържали на чакането, оставили са чувалите с бюлетините и ще бъдат издирвани от полицията. Това заяви председателят на 16 РИК в Пловдив Илиян Иванов, цитиран в „24 часа“. По думите му има огромен брой сгрешени протоколи заради неправилно пренасяне на данните от машинното гласуване, както и при сборуването. И в момента 3 палата на Международния панаир, където се изчаква, няма място. Членовете на СИК-овете са изнервени, оплакват се, че са били оставени без храна и вода. „Не се знае още колко часа ще висим, докато ни дойде редът за предаване на протоколите“ гневни са от комисиите.

Варна 

Огромни опашки се извиха в Двореца на културата и спорта във Варна, където се обработват протоколите, съобщи Нова телевизия. Хората са чакали цяла нощ и по думите им с оглед на лошата организация ще продължат да чакат. Около 670 са секциите в морската столица, които трябва да бъдат обработени.

Стара Загора

Проблеми с приемането и обработването има и в Стара Загора. Близо три четвърти от 504-те секционни комисии изкараха безсънна нощ в чакане на ред пред Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, където се приемат изборните книжа на РИК-Стара Загора.

Към 6 часа бяха приети 141 изборни протокола от общо 504 секционни комисии. Изключително бавно се обработват и приемат протоколите заради масови грешки при попълването, обясни председателят на РИК- Стара Загора Теодора Крумова.

Заради студеното време военните палатки, които трябваше да приемат изчакващите секционни комисии останаха празни, повечето хора предпочетоха да стоят в автомобилите и автобусите, които са им осигурени, разказа Кремена Георгиева - член на секционна комисия от Раднево.

Десетки автобуси с членове на СИК изчакват с часове на Морската гара в Бургас

В Бургас автобуси от цялата област изчакват на Морската гара. Те ще бъдат ескортирани с полицейски патрул до зала „Бойчо Бръзов“, където Районната избирателна комисия ще ги приеме. Последните автобуси са пристигнали около 4 часа сутринта.

Членовете на избирателните комисии изчакват около 7-8 часа без храна и вода. Някои се заканиха да оставят чувалите с бюлетините и да си тръгнат. Повечето чакащи споделят, че се чувстват изнервени и изморени. 

5 линейки са викани при предаването на бюлетините в Хасково, хора припадат

Хаос с предаването на бюлетините и отчитането на изборните протоколи в Хасково. Членове на секционни комисии с часове чакат на открито под дъжда, съобщава БНТ.

На място са викани 5 линейки заради хора, на които им прилошава. Въпреки разкритите 20 приемни в РИК Хасково отчитането на изборните книжа става изключително бавно.

По-малко от половината са успели да предадат протоколите си в зала „Дружба“. Секционните комисии са общо 491.

„Ние предложихме на част от тях да изчакат в автобусите на паркинга, бяхме подготвили училище извън залата, там бяха създадени условия - навеси, скамейки, тоалетни“, каза председателят на РИК-Хасково Веселина Тенчева.

Според нея, въпреки това хората са се наредили и са започнали да се бутат отвън, искайки да влязат в залата, и това е причината за хаоса.

Спокойна е обстановката в БлагоевградСпокойна е обстановката в Благоевград

Няма опашка пред РИК-Благоевград, протоколите са предадени от 6 общини

Едва 5 от 14-те общини в област Благоевград са преминали през приемането на протоколите в РИК, няма напрежение и опашки от чакащи с изборните книжа, предаде БГНЕС.

5 часа са чакали представителите на 6-та СИК в гр. Симитли, те обясниха, че забавянето им е заради многото секции, има ли са малки грешки в протокола.                   

Пристигайки от областта, секционните комисии влизат за изчакване на реда си в зала „Яворов“, след което по коридор влизат в Драматичния театър, където се приемат протоколите им.

При приключването на изборния ден в 21 часа снощи активността в областта бе 46.43%, правото си на глас са упражнили 145 513 избиратели.

Председателят на РИК Мартин Бусаров определи изборния ден като нетрадиционен най-вече заради големия брой жалби-42, които обаче са се оказали несъществени.

Десетки СИК във Велико Търново чакат да предадат изборните си книжа

Десетки секционни избирателни комисии чакат в автобуси на паркинга пред областната управа във Велико Търново, за да предадат изборните си книжа. В сградата чакат още 60 секции. Членове на избирателни комисии коментираха затрудненията и напрежението, съобщава БГНЕС.

„Направихме бунт в община Горна Оряховица. 6 часа стояхме пред община Горна Оряховица в този автобус, при Covid обстановка! 7 секции по трима човека - 21 човека вътре!“

„Горе-долу вече сме в кондиция, новият работен ден започна, така че с нови сили - смело напред“.

Напрежение и в Горна Оряховица

Членове на секционни избирателни комисии чакат в сградата на Общината цяла нощ, за да отидат тепърва в Районната избирателна комисия. Оттам са направили прогноза, че ще могат да обработят резултатите им чак в сряда, предава БГНЕС.

„Ние стоим тук заключени и искаме разрешение на въпроса какво да правим, сто души сме“, разказа член на избирателна комисия. Те предлагат чувалите с бюлетините да бъдат заключени и пазени отговорно, докато Районната избирателна комисия е готова да ги приеме.                                          


Топ новини

виж още

Актуална тема