Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Опасна тенденция: Педагозите в детските градини намаляват

Общество

Опасна тенденция: Педагозите в детските градини намаляват

Опасна тенденция: Педагозите в детските градини намаляват - Tribune.bg
Снимка:

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, пише БНР.

Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград.

По данни на националната статистика, от 20 000 детски учители през 2022 година, повече от 200 са излезли от системата през 2023-та. Една от причините е изоставането в заплащането на педагозите в предучилищното образование в сравнение с това в началното училищно образование, казва икономистът Адриан Николов.

"Напоследък заплатите на учителите бяха увеличени доста силно и поне неформално обвързан със средната заплата. Съответно хич не е невъзможно да допуснем, че някаква част от педагогическия персонал да се е преместил в началния етап на училищното образование, където преходът е най-лесен и най-възможен", коментира той.

Адриан Николов изтъкна и липсата на законодателна воля, заплатите на педагогическия персонал в детските градини да се обвържат със средната, по примера на направеното в училищното образование.

"Ако е налице национален консенсус и политическа воля това да се случи по сходен модел и заплатите на педагогическия персонал в детските градини, няма никакви пречки това да се случи", заключи икономистът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети