Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Опасност от преливане на язовир „Елешница“

Общество

Опасност от преливане на язовир „Елешница“

Опасност от преливане на язовир Елешница - Tribune.bg
Снимка:

Опасност от преливане на язовир „Елешница“, ако валежите са по-продължителни и обилни. Причината: Едно от големите съоръжения във Варненско вече девет години чака ремонт.

Проливен дъжд през 2015 година чупи плоча от преливника на язовира и оттогава селата и пътищата в региона са застрашени.

„Елешница“ е един от големите язовири във Варненска област с обем от 10 милиона кубически метра. Край него минава пътят между Долни чифлик и Дългопол.

„При най-лошия случай могат да бъдат потенциално застрашени селата Гроздьово, Нова Шипка, които се намират по поречието на река Камчия“, заяви Милен Илиев, главен експерт Областна администрация – Варна.

Дъжд през 2015 година счупи дънна плоча на преливника, а обезопасяване на района още не е направено.

„Съоръжението в момента е в доста критично състояние. От 2018 година до днес има издадено разрешение за строеж, на което срокът му изтича на 28 октомври 2024 година. Строително-монтажни работи все още не са започнали. При едни обилни валежи ще продължи това рушене на съоръжението, което води до опасност“, допълни Милен Илиев.

Ремонтът на преливника на язовир „Елешница“ ще струва над 800 000 лева, изчисляват от „Напоителни системи“.

„Ремонтно-възстановителните дейности се предвижда да започнат в най-скоро време и в най-кратки срокове“, коментира Георги Марценков, управител на „Напоителни системи“ – Варна.

Отговорните институции не успяха да обяснят защо 9 години не е предприето нищо за ремонтирането на „Елешница“. Задължение на „Напоителни системи“ е да следи язовира. Още миналата година от Областната администрация са изпратени писма за вземането на спешни мерки, издадени са и предписания.

„Едното е за актуализация на аварийния план на язовира. То е изпълнено в срок. Второто предписание се изпълнява стриктно и към момента. То е за поддържане на контролната кота от 53,28 метра или 4 милиона кубически метра със срок до извършване на ремонта на преливника", каза още Георги Марценков, управител на „Напоителни системи“ – Варна.

Служители на „Напоителни системи“ във Варна следят постоянно нивото и обема на язовир „Елешница“. Целта е своевременно да бъдат взети мерки, за да не се допусне преливане на язовира или компрометиране на стената.

Проверките на язовирите във Варненско продължават. До момента са инспектирани съоръженията в общините Суворово, Вълчи дол и Ветрино, като проблеми там не са открити.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати