Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Опитна акушерка с голям стаж направила грешката с разменените бебета

Общество

Опитна акушерка с голям стаж направила грешката с разменените бебета

Опитна акушерка с голям стаж направила грешката с разменените бебета - Tribune.bg
Снимка:

"Не можем да си го представим как е станало. На работа е била опитна колежка със стаж дори малко повече от моя с две специалности, изключително ерудиран човек", заяви пред БНТ д-р Донка Узунова от клиниката по неонатология в "Шейново" по повод случая с разменените бебета. Тя първа научава за размяната и установява кои са двете жени и децата им. Д-р Узунова, изписала и двете деца, е с голям опит, затова все още няма обяснение как се е случило всичко.

Двете родилки са били в различни стаи, още първата минута след раждането на децата се поставят лентички с фабрични номера. "Преди да се постави на новороденото гривничката се показва на майката и се чете на глас от нея какви цифрички вижда. След това разделяме гривничката и пред майката я поставяме на нейната китка и на една от двете китки на децата. Веднъж като се щракне ето по този начин това гнездо влиза в този издатък, сега ако стисна повече не мога да го разделя, само с ножица или трябва да се разкъса", обясни тя.

Развръзката започва в деня, в който едната майка, усъмнила се, че това не е нейното бебе, се обажда в отделението. На смяна е д-р Узунова. Още същата вечер лекарката отива при другата майка, която до този момент не подозира за размяната.

"Трудно сдържаше сълзите в очите си една от двете майки, която срещнахме, докато разхождаше детето, което доскоро смятала за свое. Установих кои са двете жени и кои са двете деца. Идеята ми беше колкото и да е неприятна и стресова тази новина да я поднеса аз на пациентката. Изненада се момичето съвсем разбираемо, но по-скоро изпадна в защитна реакция, както разбирам е реагирала и сега като тя си казва и е убедена, че това е нейното детенце", добави д-р Узунова.

Стана ясно е, че едната майка никога не е виждала биологичното си дете. Причината - родила секцио и детето, което по-късно ѝ е било занесено вече било размененото. Другата родила естествено и за кратко видяла бебето си непосредствено след раждането. От болница "Шейново" обясниха днес, че по принцип по време на всяко едно раждане се действа по протокол с ясно описани стъпки, за да се избегнат грешки - от прерязването на пъпната връв до изписването. Ежегодно тези протоколи се проверяват от Агенция "Медицински надзор".

11 бебета са изписани в деня, в който всяка от двете майки излиза от болницата с чуждо дете.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети размяна, бебета
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети