Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Опростена визовата процедура за висококвалифицирани и сезонни работници

Общество

Опростена визовата процедура за висококвалифицирани и сезонни работници

Снимка:

Депутатите приеха промени в Закона за чужденците на второ четене

Окончателните промени в Закона за чужденците предвиждат опростена визовата процедура за висококвалифицирани и сезонни работници. С приетите на второ четене от парламента изменения се засилват и мерките срещу фиктивните бракове с цел получаване на статут.

Новите текстове предвиждат студентите, граждани на трети държави, които завършват образованието си в Република България, да могат да продължат да работят в страната, без да е необходимо да напускат нейната територия с цел издаване на виза за дългосрочно пребиваване.

Работодатели ще наемат чужденци без пазарен тест, предупредиха от опозицията. Според социалистите при 160 000 безработни у нас фирмите ще предлагат свободните места на чужденци, защото ще им струва по-евтино, без ангажимент да обявят свободните позиции за български работници преди това.

Аргументът на Министерски съвет за направените промени е необходимостта от прецизиране на Закона за чужденците в Република България с изискванията на европейска директива.

Директивата касае единна процедура за кандидатстване на граждани на трети държави за единно разрешение за пребиваване и работа на територията на държава-членка.  


Коментари (1)

Чудно ми е. Чудно ми е, наш червен Тараторчо, как още не се е изходил по темата! Ракиено време стана вече...
26.02.2021 16:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още