Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Още деца от спортното училище в Пловдив са със съмнение за хранително отравяне

Общество

Още деца от спортното училище в Пловдив са със съмнение за хранително отравяне

Още деца от спортното училище в Пловдив са със съмнение за хранително отравяне - Tribune.bg
Снимка:

Още 4 деца от Спортното училище в Пловдив са постъпили снощи в болница заради съмнения за хранително отравяне. Те имат същите симптоми, както останалите 12 деца, приети за лечение в инфекциозната клиника на болница „Свети Георги“.

Всички са на възраст между 13 и 16 години. Подобряват се сравнително бързо, казаха от болничното заведение.

Все още няма категорични данни за причината за масовото натравяне на учениците. Взети са им микробиологични проби при постъпването в болницата. Резултатите се очакват утре. Проверките на Агенцията по храните също продължават. Фирмата, която се е занимавала с изхранването на децата, е била проверявана редовно и до този момент не са били открити нарушения. Храната е приготвяна на място, от нея също са взети проби. Ще бъдат изследвани и служителите, които са работили в училищния стол.

Ако се окаже, че причина за отравянето е храната, столът ще бъде затворен, като фирмата ще бъде санкционирана. Глобата е между 4 000 и 10 000 лв.

„Те идват с обезводняване, многократни повръщания, диарични изхождания, но благодарение на бързата реанимация и адекватно лечение децата са подобрени. Две от тях все още имат едно - две повръщания и диарични изхождания. Нищо не е категорично до получаване на микробиологичните резултати, но аз като се базирам на краткия инкубационен период, на консумацията на месни продукти, няколко вида и пилешко, и кюфтетата, предполагам, че е салмонелна инфекция", каза доц. Олиана Бойкинова, началник Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги".

„Този обект, откакто е регистриран, постоянно се проверява. Установено е, че няма нарушения. Търсим неизчистени въпроси, доизясняваме казусите днес сме извикали собственика на фирмата да дойде да му връчим предписание, във връзка с което ще изискаме от него пълна дезинфекция на обекта, с дезинфектанти, които имат по-продължително действие", каза д-р Иван Шиков, директор Агенцията за безопасност на храните - Пловдив.

Вчера вечерта са постъпили още 4 деца. Имат нужда от лечение на системи. Консумирали са свинско със зеле, кюфтета по чирпански и пилешка супа. Точната диагноза ще стане ясна след микробиологично изследване, което отнема 2 - 3 дни. Няма деца в тежко състояние. Изписани няма.

В Спортното училище в Пловдив учат 665 деца от 5-и до 12-и клас. Голяма част от тях, най-вече тези, които са общежитие, се хранят в столовата. 194 от тях са се хранили там на 13 септември, а 65 от тях са почувствали неразположение няколко часа след храненето. Със симптоми на хранително отравяне са били и двама преподаватели.

Резултатите от пробите на храната, взети от Агенцията по храните в Пловдив ще станат ясни в понеделник.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети