Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ОССЕ изпраща наблюдатели за предсрочните избори у нас

Общество

ОССЕ изпраща наблюдатели за предсрочните избори у нас

ОССЕ изпраща наблюдатели за предсрочните избори у нас - Tribune.bg
Снимка:

Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) към Организация за сигурност и сътрудничество в Европа откри днес мисия за наблюдение на изборите (МНИ) за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, по покана на отговорните български институции, съобщиха от ОССЕ.

Мисията се ръководи от Тана де Зулуета и се състои от екип от 12 експерта в София и 14 дългосрочни наблюдатели, които ще работят в различни части на страната от 16 юни 2021.

Мисията ще оцени дали изборите се провеждат в съответствие с ангажиментите към ОССЕ и други международни договорености и стандарти за провеждане на демократични избори, както и с националното законодателство. Наблюдателите ще следят за ключовите аспекти на изборите като регистрация на избирателите, провеждането на кампанията, работата на изборната администрация и други отговорните правителствени институции, изборното законодателство и разрешаването на жалби и сигнали, свързани с изборите. Мисията ще наблюдава и медийното отразяване на изборната кампания.

СДИПЧ също планира да изиска разполагането на 200 краткосрочни наблюдатели от страна на държавите участнички в ОССЕ, за да наблюдават изборния ден. Това обаче зависи от развитията свързани с пандемията от КОВИД-19, както и здравните рискове, ограничения за пътуване и граничния контрол в рамките на ОССЕ, както и правилата в България.

Неразделна част от наблюдението са и срещите с представители на отговорните институции, политическите партии, гражданското общество, медиите и представителите на международната общност. В изборния ден мисията на СДИПЧ ще обедини усилия съвместно с делегациите на Парламентарната асамблея на ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

В процеса на наблюдение ще бъде публикуван междинен доклад, който ще информира обществеността и медиите. В деня след изборите, предварителните резултати и заключения на мисията ще бъдат представени на пресконференция, а СДИПЧ ще публикува окончателен доклад около два месеца след края на изборния процес с обобщение на наблюдението, както и препоръки за подобрения.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети