Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 1 април спират безплатните лекарства?

Общество

От 1 април спират безплатните лекарства?

От 1 април спират безплатните лекарства? - Tribune.bg
Снимка:

От 1 април аптеките може да спрат безплатните лекарства, ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, коментира пред журналисти Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз/БФС/, който участва в конференция, посветена на иновациите в болниците и в медицинската апаратура. Маринов припомни, че новите предложения на НЗОК в договора са неприемливи за съсловието.

"Ако не се стигне до компромис, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично платени лекарства, освен ако пациентът не си ги плати сам. Без действащ договор НЗОК няма да има основание да заплаща на аптеките, които продават реимбурсирани медикаменти", изтъкна председателят на БФС. Преди дни от организацията изразиха позиция, в която твърдят, че няма да се съгласят да отпадне чл.17 от договора им с НЗОК, който указва, че аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, ако пациентът изрази желание и съгласие. От НЗОК настояват тази възможност да отпадне, за да се спазва стриктно изписаната от лекар терапия.

Съсловната организация не е съгласна с друго предложение на НЗОК, според което ще трябва да подават данни за верифицираните от тях лекарства и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верифициране. По думите на Маринов НЗОК има право на достъп до данните от тази система и не е нужно фармацевтите да бъдат натоварвани и с тази дейност.

От БФС настояват действието на сегашния договор да бъде удължено до края на април. Маринов допълни, че становището им е изпратено до премиера, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до и.д. управителя на НЗОК, но засега няма разговори с никого.

От НЗОК изпратиха писмо до БФС вчера, в което настояват за сключване на анекс до 31 май, като в този период преговорите между двете страни да продължат.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати