Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 1 юли: Разчитат електронно зелените европейски сертификати

Общество

От 1 юли: Разчитат електронно зелените европейски сертификати

От 1 юли: Разчитат електронно зелените европейски сертификати - Tribune.bg
Снимка:

До края на месеца се очаква да бъдат отворени нови ленти за преминаване на ГКПП „Кулата“

От 1 юли започва електронното разчитане на зелените европейски сертификати, каза служебният заместник-министър на здравеопазването Александър Златанов, съобщава БНР.

Разчитането на данните, показващи завършен цикъл на ваксинация, преболедуване, отрицателен резултат от PCR или бърз антигенен тест, ще става с четци и таблети, които и в момента са налични.

„Започва разчитането, електронно, след като влезе в сила зеленият европейски сертификат. Таблетите работят, но те предпочитат и гледат по стария начин, от гръцка страна имаше забавяне, но това е решение на тяхното правителство и техните здравни власти“, каза Александър Златанов по повод европейските сертификати, които през изминалите дни предизвикаха дълги опашки на ГКПП „Кулата“.

И днес колоната към Гърция на Кулата бе над един километър, съобщи NOVA. Магистралата се е превърнала в пешеходна пътека. Чака се около два часа, но пътуващите твърдят, че това е нормално.

Много от туристите са румънци. По около 50 автомобила минават за час, показва проверката. В изминалата събота и неделя колоната от чакащи автомобили е била няколко пъти по-дълга.

До края на месеца се очаква да бъдат отворени и нови ленти за преминаване на граничния пункт, както и да бъде подсилен полицейският екип на пункта с до двайсет служители, съобщават представители на полицията на Промахон. Това от своя страна със сигурност ще облекчи пропускателния режим още повече.

В следващите дни се очаква гръцкият министър на транспорта Костас Караманлис да обяви конкретни мерки за разтоварване на граничния контролно-пропускателен пункт Промахон (Кулата) на границата с България и за по-бързото преминаване на автомобилите през него. Това обяви през уикенда заместник-областният управител на Серес Панайотис Спиропулос, цитиран от информационния сайт „Сереос“.

По думите му е логично да има забавяне, тъй като през пункта дневно преминават по 5 хиляди леки автомобила и се налага да бъдат проверени здравните документи на всички пътници, както и да бъдат извършени бързи тестове за коронавирус на случаен принцип.

На пункта вече са пристигнали будките, които ще бъдат разположени на новите ленти за преминаване. Намерението на гръцките власти е новите ленти да започнат да функционират към края на юни или началото на юли, след като бъдат свързани съответните електронни системи, за което е необходимо съдействие и от българските власти.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати