Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 1 януари: Винетките поевтиняха, отстъпката от 25 ст. за горивата отпадна

Общество

От 1 януари: Винетките поевтиняха, отстъпката от 25 ст. за горивата отпадна

От 1 януари: Винетките поевтиняха, отстъпката от 25 ст. за горивата отпадна - Tribune.bg
Снимка:

От днес бензиностанциите няма да продават бензин, дизел, пропан бутан и метан с държавна отстъпка от 25 ст. на литър. С решение на Народното събрание, след 31 декември беше спряно предоставянето на компенсацията при зареждане на литър/килограм гориво.

Мярката действаше от 9 юли миналата година, като целта ѝ бе да подпомогне физическите лица заради високите цени на горивата. До последно имаше съмнения дали няма мярката да бъде удължена и след 1 януари, но това не се случи.

Въпреки 25-те стотинки, прогнозите на експертите са, че през януари цените на горивата като цяло трябва да вървят надолу.

От днес влизат в сила и нови цени на винетките. Годишната винетка вече струва 87 лева, тримесечната винетка – 48 лева, месечната - 27 лева, седмичната – 13 лева, а уикенд винетката – 9 лева.

Електронни винетки, купени през декември 2022 г., дори да са с период на активация след 00:00 часа на 01.01.2023 г., се калкулират на цените, важащи за миналата година. Те бяха за годишна винетка – 97 лв., за тримесечна – 54 лв., за месечна – 30 лв., за седмична – 15 лв. и за уикенд винетка – 10 лв.

Националното тол управление апелира потребителите да използват за закупуване на е-винетка сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване - с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в страната.

Електронни винетки се продават и в партньорската мрежа на Агенция „Пътна инфраструктура“, която включва сайтовете www.vinetki.bg, www.tollpass.bg, www.digitoll.bg, www.epay.bg и други.

Право на безплатна е-винетка имат хора с 50 на сто и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя до 2000 куб. см.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати