Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 2021: Без замърсяващи коли в центъра на София в дните с лош въздух

Общество

От 2021: Без замърсяващи коли в центъра на София в дните с лош въздух

Снимка:

Центърът на София ще бъде нискоемисионна зона и в нея няма да могат да влизат коли с ниска екокатегория в дни с мръсен въздух. Това ограничение ще се прилага паралелно с безплатен градски транспорт, за да има ефект и в тези дни повече софиянци да оставят колите си. Тази мярка ще започне да се прилага от следващата година, съобщава „24 часа”.

Става дума за зоната в центъра между булевардите „Сливница”, „В. Левски”, „Патриарх Евтимий”, „Скобелев” и ул. „Опълченска”.

Там вече има техническа възможност да се следи какви коли влизат в центъра, след като миналото лято бяха поставени 90 камери. Записващите устройства могат да снимат регистрационни номера на коли, да засичат средна скорост на преминаване, колко време е стоял даден автомобил на една улица и др.

Системата ще служи за основа за въвеждане на нискоемисионна зона и ще засича нарушители на ограничението, въведено от общината в дните с мръсен въздух.

В момента мярката не може да бъде приложена, тъй като няма как да се засичат колите с нисък екостандарт и ограничението да важи само за тях. Затова още през 2017 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя за въвеждане на екостикери за автомобилите, които да се поставят при годишния технически преглед.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още