Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 2021 в София ще се кандидатства онлайн за първи клас

Общество

От 2021 в София ще се кандидатства онлайн за първи клас

Снимка:

Столична община стартира и нова система за онлайн административни услуги

От март 2021 години в София ще се кандидатства онлайн за първи клас. Това обяви зам.- кметът с направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Владимир Данаилов.

„До един месец ще бъде избран изпълнител за изграждане на единната информационна система за централизирано записване и класиране на деца в първи клас“, обясни той.

В момента в столицата се кандидатства поотделно във всяко от 167-те училища. Чрез новата система ще може да се кандидатства в няколко училища едновременно, като класирането ще бъде автоматично. Когато детето бъде прието в първи клас, записването също ще е автоматично и няма да е необходимо да се представят удостоверения.

Освен това Столична община стартира пилотно тестване на нова система за онлайн административни услуги. Първоначално тя ще се тестват три месеца в четири района – „Сердика“, „Надежда“, „Триадица“ и „Банкя“. Целта е през есента на тази година системата да е достъпна за всички 24 района в София.

„В новата система планираме да внедрим около 70 услуги, т.е. около 50% нови услуги от тези 47, които в момента са достъпни“, заяви  Данаилов.

Сред новите услуги са информация за промяна на режим на имуществени отношения между съпрузи, припознаване на дете, издаване на удостоверения за настойничество и попечителство. Бизнесът също ще може да се възползва от нови онлайн услуги. Сред тях ще са издаване на разрешение за поставяне на преместваеми обекти, за поставяне на рекламно-информационни елементи и други.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още