Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 2021г. асистент само за българи с над 70,01% ТЕЛК и с право на чужда помощ

Общество

От 2021г. асистент само за българи с над 70,01% ТЕЛК и с право на чужда помощ

От 2021г. асистент само за българи с над 70,01% ТЕЛК и с право на чужда помощ - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо четене Законът за личната помощ

Само хората с увреждания с над 70,01% ТЕЛК и с право на чужда помощ, както и децата с увреждания над 90%, ще имат право на асистент от 2021г., решиха депутатите с приетата промяна в Закона за личната помощ.

Докато парламентът приемаше законопроекта на първо четене, пред сградата на Народното събрание се проведе протест на майките. Социалистът Антон Кутев предупреди колегите си от мнозинството, че осакатяват закона.

„Когато се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, вие всъщност ги убивате тези хората, тъй като няма как човек да живее само 8 часа, а 24 часа - какво правиш тогава?“, попита риторично депутатът, който призна, че сам е сменял памперсите на майка си, човек с увреждания, която е загубил преди две седмици. Той се обърна към заместник-министъра на труда и социалната политика, бивш член на НПО, което защитаваше правата на хората с увреждания, Адриана Стоименова и я попита защо подкрепя промените.

„Това е форма на предателство от най-тежък вид, което вие си позволявате да правите. Тези хора не са ползватели, те са хора с увреждания, а голяма част са с тежки увреждания, вие и терминологично ги ограничавате в закона. Единствената ви цел е как да вкарате бюджета в това, които са ви позволили. Този някой не ви позволява да дадете още 100, 200, 300 млн. лв., а в същност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране, за стиропор“, предупреди Кутев.

В отговор Светлана Ангелова от ГЕРБ го обвини в арогантно и манипулативно изявление.

„214,6 млн. лева за лични асистенти са заложени в бюджета за догодина. Това са два пъти повече средства“, посочи Ангелова. Тя изтъкна, че досега помощта се е предоставяла само на децата с над 90% увреждания, както и на възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и право на чужда помощ.

Относно факта, че заплатата на асистент остава 1.2 от минималната за страната, тя увери, че догодина с увеличението на минималната работна заплата 930 лева ще получава всеки асистент за 8 часов работен ден, а досега заплатата му е била 730лв.

„Как да не работи законът. Това са цифрите. Нека се опираме на фактите и цифрите, а не на манипулациите“, призова Ангелова.

По нейно предложение депутатите ще имат 4 дни, за да предложат промени в Закона за личната помощ между първо и второ четене.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема