Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От 90 000 педагози в страната: 90 са заразените учители

Общество

От 90 000 педагози в страната: 90 са заразените учители

Снимка:

„Имаме близо 90 учители, които са заразени към вчерашна дата, от 90 хил. професионална група. 0,5% са карантинираните ученици, взаимодействали с други заразени лица в училище или извън него“. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ситуацията е нормална, просто се натрупват случаи, каза министърът. Образователният министър увери за пореден път, че не се предвижда цялостно затваряне на образователната система, защото няма причини за това. „Ще има прагови стойности, но те ще бъдат много по-високи от сегашните. Много се надяваме да не ескалира ситуацията. Най-вероятно ще има повишение на броя на заразените през следващите месеци, заради застудяването на времето както и факта, че повече време ще прекарваме в затворени помещения. Надяваме се да няма бум в страната“, каза той.

По повод предложението на директора на 119-о училище в София Диян Стаматов извинените отсъствия на учениците по домашни причини да бъдат увеличени от 3 на 15 като мярка срещу образуването на струпвания пред кабинетните на личните лекари, министър Вълчев коментира: "Първо, възможността за отсъствията по семейни причини не е три, а е 10 дни. Говорил съм с министъра на здравеопазването и вероятно към края на следващата седмица ще организираме такава среща, ще говорим със социалните партньори, с родителите.“

„Въпросът не е еднозначен, защото, ако едно дете не отиде на лекар, пък рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Ще се опитаме да намерим някакво оптимално решение. Факт е, че има струпване пред лекарските кабинети, но факт е, че не можем с лека ръка да кажем: „Не трябва да ходят на лекар“ при леки симптоми“, допълни той.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още