Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ОТ ДНЕС – Имитиращите млечни продукти на отделен щанд

Общество

ОТ ДНЕС – Имитиращите млечни продукти на отделен щанд

ОТ ДНЕС – Имитиращите млечни продукти на отделен щанд - Tribune.bg
Снимка:

Задължително трябва да са пакетирани и да се посочва съдържанието им

Имитиращите млечни продукти вече ще се продават в магазините на отделен щанд. Освен че ще са на специално обозначено място, те трябва да са опаковани и на етикетът изрично да се посочва „Имитиращ продукт“. Трябва да бъде посочен и точният състав на продукта. Така вече няма да могат да се купуват сирене, кашкавал, извара, мляко в насипно състояние, ако в тях има палмово масло.

Промяната влиза в сила от днес и ако има продукти, които не отговарят на новите изисквания, трябва да бъдат изтеглени от търговската мрежа.

За производството на 1 кг. сирене са нужни 7 литра мляко. Разходите за производството му са около 9 лв. Затова и експертите предупреждават, че цена под 10 лв. за сирене не е реална. Именно цената е един от индикаторите досега за потребителите, за да се ориентират дали в млечните продукти има палмово масло.

Мандрите вече нямат право да произвеждат едновременно млечни и имитиращи продукти. По данни на Българска агенция по безопасност на храните към края на август месец производителите на имитиращи продукти у нас са 23.

12 тона палмово масло са били изядени у нас само през 2017 година под формата на сирене и кашкавал, показват данни на Асоциацията на млекопреработвателите.

 


Етикети сирене, щанд

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети