Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. От днес неприсъствен фиш за неправилно паркиране в столицата

Общество

От днес неприсъствен фиш за неправилно паркиране в столицата

Снимка:

Срокът за плащане на глобата е 7 дни

Столичната община и Центърът за градска мобилност/ЦГМ/ започват пилотен проект и ще санкционират неправилното паркираните автомобили в столицата с неприсъствен фиш, съобщи заместник-кметът по транспорт Кристиан Кръстев.

„Неприсъственото връчване означава, че не е необходимо водачът да бъде в превозното средство, за да бъде глобен. Пуснатите аварийни светлини в отсъствието на водача също няма да го спасят от глоба, която в зависимост от нарушението варира от 20 до 200 лева“, поясни Кръстев.

За да упражняват контрол 10 служители на ЦГМ са снабдени с таблет, чиято система е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с чиято помощ на момента се принтира фишът. Срокът за плащане на глобата е 7 дни.

„До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в присъствието на водач, което беше неефективно, защото често не може да се открие водачът. После водачите оспорват очевидното нарушение и в общи линии няма достатъчно добра ефективност. Сега с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки недобросъвестен водач ще може да бъде санкциониран. За нас приоритет ще бъде да санкционираме и да проверяваме по основните улици и булеварди, където се движи основно градски транспорт и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти“, обясни Кръстев и добави, че при доказана ефективност на този пилотен проект на бул. „Черни връх“, той ще се разшири и проверки ще се извършват и в кварталите.

До една седмица нарушителите ще получават този неприсъствен фиш, изпратен по пощата. В рамките на седмицата той влиза и в системата на Столичната община за данъчното облагане.

Инспекторът от Никола Рогачев от ЦГМ подчерта, че наложените глобите не се обжалват и това е разписано и в Закона за движение по пътищата. Глобата ще се издава на името на собственика на колата и няма да може да се прехвърли на лицето, извършило нарушението.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още